DLG: Tumult på rapsmarkedet - men tro på stigende priser
DLG Markedsorientering Raps – uge 48. DLG tror på stigende priser på rapsen.

Af rapshandler Christian Dam Olesen, DLG Rapsfrø

Det har været nogle hektiske uger i rapsfrømarkedet. Vi har både oplevet større stigninger og korrektioner. Rapsfrøene er steget grundet tre hovedårsager:

1.    Crusherne viser god efterspørgsel på rapsfrø, da crush-marginen er relativt god.
2.    Vi oplever stigende priser og bullish signaler i energimarkederne.
3.    Samtidig har vi set en faldende EUR/USD, som giver support til de europæiske råvarer.

Rapsfrøene korrigerer grundet gode udsigter for sojahøsten i Sydamerika og canolahøsten i Canada.
Sojakomplekset Markedet er på nuværende tidspunkt meget fokuseret på Sydamerika og vejret på de egne. Gode mængder nedbør over Argentina lægger pres på sojabønner. Der er til og med udsigter til yderligere nedbør i den kommende uge, hvilket tegner godt for den sydamerikanske sojahøst. Der er stadig favorable forhold i Brasilien, og landmændene i den nordlige del af Brasilien er begyndt at gøre klar til at høste. Den amerikanske eksport er begyndt at halte lidt efter i og med, at de seneste rapporterede eksportinspektioner viste 63,6 mio. bushels. Markedet forventede over 70 mio. bushels.

Palmeolie

Palmeolien er steget på børsen i Kuala Lumpur den seneste stykke tid – primært grundet svaghed i den malaysiske valuta. Samtidig er prisen også steget grundet et fald i produktionen, selvom lagrene steg i november. Eksportdata for de første 20 dage af december er netop blevet offentliggjort. Markedet faldt på baggrund af disse data, da det viste sig, at eksporten af palmeolie faldt med 14% i denne periode sammenlignet med den samme periode i november. 

Råolie

Internt i OPEC er man blevet enige om en produktionsbegrænsning i 2017. OPEC er til og med blevet enige med de lande som står udenfor kartellet om produktionsbegrænsningen. Disse begivenheder har bestemt givet styrke til råolieprisen. På den anden side har vi set en styrket dollar på det seneste, hvilket har lagt pres på råoliepriserne.
Valuta Den amerikanske centralbank, FED, satte – ikke overraskende – renten op med 0,25% på december-mødet. Det var egentlig ikke overraskende for markedet. Overraskelsen lå i, at Janet Yellen antydede, at vi skal forvente tre rentestigninger i 2017, hvor markedet havde forventet to. Det fik dollaren til at styrke sig overfor euroen. Samtidig har de seneste uroligheder i Tyskland også lagt pres på euroen.

Forecast

Vi tror stadig på stigende priser på rapsfrø på den nuværende høst. Man skal dog holde nøje øje med det amerikanske vejr og valutaudsvingene, hvilket kan drive markederne i forskellige retninger.

Følg med i udviklingen på råvaremarkederne på www.dlg.dk.

Ovenstående er skrevet onsdag d. 21. december.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.