DLG: Vejret har sat gang i kornbørserne
El Ninã synes at være skurken, der står bag ekstrem tørke i Argentina og visse del af Midtvesten i USA.

Af I. Rolf Pedersen, prokurist, DLG

Februar bød på diverse udfordringer på vejrfronten, som betød prisstigninger på Matif- og Chicagobørserne på hvede. Matif-hveden steg op til 10 euro per ton, hvilket er det højeste niveau siden midt i november sidste år.

El Ninã synes at være skurken, der står bag ekstrem tørke i Argentina og visse del af Midtvesten i USA. I disse områder sukker afgrøderne efter en tår vand. Omvendt er visse områder i Brasilien nu kun interesserede i et ophold i regnbygerne.

Torsdag den 8. marts kommer den månedlige udbud- og efterspørgselsprognose fra det amerikanske landbrugsministerium, og markederne har allerede positioneret sig til markante nedgange i den forventede globale majs- og hvedeproduktion.

Fondene har genvundet appetitten på kornmarkedet

Ved nytårstid var fondene godt og grundigt short på Chicago-børsen med 22 mio. tons hvede og 32 mio. tons majs.

Disse positioner er nu trimmet kraftigt til en short på 6 mio. tons hvede og en long på 18 mio. tons majs. I øvrigt kan nævnes, at fondene havde været short i hvede siden maj 2014 og short i majs siden september 2017.

Er foråret på vej til Europa, Ukraine og Rusland?

Den pludselige vinter i Europa synes nu at være på tilbagetog, og spørgsmålet om eventuelle   udvintringsskader melder sig.

Umiddelbart er det vores vurdering, at skaderne har været begrænsede. Snedækket har været tilstrækkeligt i langt de fleste områder.

Handelskrig?

Præsident Trump har truet en lang række samhandelspartnere med handelskrig ved blandt andet at annoncere en forestående indførsel af en importtold på 25 procent på stål.

Der har været spekuleret i, hvordan Kina ville reagere, men da den kinesiske eksport af stål til USA kun udgør 1-2 procent af deres samlede eksport er reaktionerne indtil videre udeblevet.

Trumps skridt skal nok udelukkende ses som et taktisk led i forberedelserne til forhandlinger i den nordamerikanske frihandelsaftale kaldet NAFTA.

USA’s import af stål fra Canada og Mexico udgør nemlig 25 procent af USA’s samlede import. I sædvanlig Trump stil har et par tweets fra præsidenten indikeret, at Canada og Mexico kan undgå tarifferne, hvis de makker ret på nogle andre punkter i forhold til NAFTA-aftalen.

Prisudvikling i den kommende periode
Vi forventer et fortsat turbulent marked i den forestående vækstperiode med en underliggende stabil til let stigende tendens.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure) 
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.