Driftsleder for 840 hektar: Vi har fået super pris for rapsfrø - alt skal med hjem

Blog fra planteavlsbedriften: Martin Dunker er i gang med sidste høst på Toftegaard, og indtil videre er udbytterne fine i vårbyg og vinterraps, mens vinterbyg skuffer med kun 52 hkg pr. hektar.

Af Martin Dunker - fortalt til Stig Bundgaard

Vi er så småt kommet i gang med høsten her på Toftegaard, og den er hidtil gledet nemt.

Som jeg fortalte i den seneste blog er det vores sidste høst, efter at ejeren Poul har valgt at trappe ned og opsige forpagtninger og udleje jorden pr. 1. september.

Toftegaards kvægejendom er nu også endelig solgt fra til en ung hollænder på 26 år. Han har med det samme overtaget ansvaret for grovfoderafgrøderne, nemlig fodermajs og slætgræs.  

Nu koncentrerer vi os om at få alle de andre afgrøder i hus. Her er vinterbyggen nu færdighøstet, og vi har taget hul på både vårbyg og vinterraps.

I går (tirsdag 2. august) måtte vi holde inde med tærskning af vinterraps på grund af 10-12 mm nedbør. Holder det tørvejr, kan vi starte op med vores New Holland CR 9.80 mejetærsker igen torsdag eller fredag i indeværende uge.

Prioriteten er nu at få vinterrapsen høstet færdigt. Derefter følger vårbyg på let jord, vinterhvede og til sidst havre og vårbyg på svær jord. 

Vores New Holland-mejetærsker måtte i ugens løb holde pause fra rapsen efter nedbør. Fotos: Martin Dunker

VINTERBYG SKRABER BUNDEN

I efteråret såede vi 70 hektar vinterbyg af hybridsorten SY Kingsbarn, men efter omsåning i foråret på grund af barfrost, som tog hårdt på afgrøden, er vi endt med kun at have 37 hektar til høst.

Vinterbyggen, som står på JB 2-4 jord, var godt tør og moden ved høst, men har desværre kun kastet 52 hkg pr. hektar af sig. 

Udbyttet har svinget rigtigt meget, lige fra 13 hkg pr. hektar på tørkeramte sandbakker til 90 hkg på den bedste bonitet. Måske burde vi have sået et større areal om. Det er i hvert fald heldigt, at vi kun har et lille areal med vinterbyg i år.  

To af vores nabobedrifter har også høstet lave udbytter i vinterbyg, nemlig 55 hkg i en hybridsort på bedre jord end vores samt 55 hkg i en liniesort på sandjord. Det ser ud til, at 2022 er det dårligt år for vinterbyg i vores område.

Sådan ser den nyhøstede vinterbyg ud.

PÅ VEJ MOD REKORD I VÅRBYG

Vi har 235 hektar vårbyg til foder i form af en sortsblanding af Stairway, Firefox og Skyway.

De første 20 hektar på primært let jord er høstet tidligt, fordi vi manglede foder til en af griseejendommene. Vårbyggen var fint moden og med et vandindhold på 16 procent i kernerne.

Udbyttet er på 59 hkg pr. hektar i snit mod et normudbytte på 53 hkg på JB 1.4 jord, og det er jeg meget tilfreds med. Resten af vårbyggen ser også fantastisk ud, og jeg tror vi sætter ny udbytterekord for vårbyg i år.

Vi har kun taget en lille bid af vårbyggen. 

VINTERRAPS SOLGT TIL 5,50 KR.

Før der kom regn tirsdag, og vi måtte holde inde med rapshøsten, der tages på roden, havde vi nået 50 hektar vinterraps på JB 2-4 jord af vores i alt 160 hektar med afgrøden til høst i år.

Jeg synes, rapsen er modnet uens, og derfor har jeg valgt at nedvisne afgrøden med 1.000 gram glyphosat pr. hektar.  

Der er indtil nu høstet i både gode og dårlige rapsmarker og med et indvejet udbytte på i snit 40 hkg pr. hektar, hvilket er tilfredsstillende.

De 50 hektar raps er høstet lidt til den våde side med 9,0-10,5 procent vand, men rapsen på bakketoppene er begyndt at drysse og jeg tør ikke vente længere. Vi har solgt rapsfrøene til en god pris på 5,50 kr. pr. kg, så det gælder om at få det hele med, og så må vi bruge lidt flere penge på tørring.

Af rapssorter er det udbyttemæssigt gået bedst for LG Aviron, hvor vi har høstet ca. 42-43 hkg pr. hektar i snit. På en anden af vores marker i skel til LG Aviron, på 13 hektar dyrker vi som et forsøg DLG-sorten Haugustina, som kun har ydet 28 hkg pr. hektar, hvilket formentlig skyldes en svag præstationsevne på let jord, der som i år er ramt af tørke.

Midt i Aviron-rapsen har vi etableret et udbytteforsøg med seks rapssorter fra Limagrain, som tester deres sorter på forskellige geografiske lokaliteter rundt om i landet. Forsøget bliver passet og behandlet som den øvrige rapsmark, og skal høstes en af de næste dage.

Nogle skulper på rapsen er sprunget op.

 

Pr. 3. august har vi ved indvejning høstet ca. 40 hkg rapsfrø pr. hektar i snit.  

FRYGTER HVEDE MED MINUS PÅ 20 HKG

I efteråret såede vi 203 hektar vinterhvede fordelt på sorten Pondus i renbestand samt en sortsblanding af Pondus, Momentum og Informer. Syv hektar hvede blev sået om i foråret. 

Hveden er ved at være høstklar på den lette jord, men vi har ikke taget hul på den endnu.

På den lette jord på sandbakker står afgrøden tyndt, og jeg regner med at vi her må nøjes med ca. 50-55 hkg pr. hektar, hvilket er op mod 20 hkg dårligere end i et normalår. På den tunge jord ser afgrøden bedre ud - den er stadig grøn og lægger mere udbytte til.

Faktaboks

Martin Dunker

  • Driftsleder for marken på Toftegaard ved Brønderslev siden 2010. Blogger for Mark online.
  • 35 år, uddannet faglært landmand og driftsleder (toårigt kursus afholdt af Jyske lbf.). 
  • Toftegaard omfatter tre ejendomme: 1. Ejendom med 650 søer og salg af 30 kilos grise. 2. Ejendom med 1.200 søer med salg af 7 kilos grise. 3. Ejendom med 220 årskøer (købt november 2019). 
  • 840 hektar fra JB2 til svær lerjord. Marken dyrkes 100 procent uden plov på sjette sæson. Tre ansatte plus timelønnet passer marken, og hjælper også til i staldene. 
  • Markplan til høst 2022: Vinterhvede (210 ha), vårbyg (190 ha), vinterbyg (70 ha), vinterhestebønner (20 ha), vinterraps (160 ha), grønkorn med græsudlæg (35 ha), slætgræs (35 ha), majs til foder (75 ha), vedvarende græs og brak (55). 
  • Bedriften står selv for hele markdriften, dog klarer maskinsation gyllekørsel + såning, radrensning og høst af majs + skårlægning og høst af græsslæt + halmpresning. 
  • Leverer møg til K-Agro. 
  • Maskinpark: Fendt 933, Case Optum 300, spritny New Holland 9.80, 5 meter Amazone Cenius , 6 meter Amazone Cirrus, Amazone 6200 UX og Amazone ZA-V gødningsspreder. Maskinomkostninger er 2.985 kr. pr. hektar inkl. løn og maskinstation, dog uden gylle. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.