Driftsleder efter første sæson med at blande flydende gødning: Det er ganske let

Førslev Gods har gennemført første sæson med et Flex on Farm anlæg til selv at blande flydende gødning. På godset er gødningsstrategierne i hvede, byg, raps, roer og frøgræs delvist lagt over til flydende gødning.

Førslev Gods, Fuglebjerg i det sydvestlige Sjælland, har som de første i Danmark fået opsat et Flex on Farm anlæg, så de selv kan blande flydende gødning.

Henrik Simonsen, driftsleder på godset, ser det som en spændende mulighed ud fra godsets ambitioner om at gøde effektivt og miljøvenligt. Det var med andre ord ikke så meget for økonomiens skyld, men for at opnå en grønnere profil, at godset som udgangspunkt gik ind i projektet.

- Vi var mest spændte på, hvor besværligt det ville være at skulle blande selv, forklarer Henrik Simonsen i en pressemeddelelse fra Flex Fertilizer.

- Som landmand er man jo ikke kemiker og har ikke meget forstand på diverse råvarer. Men det viste sig hurtigt at være ganske let – for anlægget fortæller én, hvad der skal i, og tager selv de rigtige mængder ind, da det hele står på vejeceller. Så den bekymring blev hurtigt lagt væk, siger han.

Flex on Farm anlægget i drift på Førslev Gods.

Skræddersyet produkt

I stedet kunne driftslederen begynde at koncentrere sig om at bruge de nye gødningsredskaber så optimalt som muligt.

Han fortæller, at han har haft en god dialog med Flex Fertilizer System, som har givet tips og ideer til, hvordan man kunne gribe de forskellige afgrøder an og hjulpet med at finde de rette mængder og recepter.

I nogle tilfælde har leverandøren lavet nye formuleringer til godset på grund af specielle behov eller en dyr råvare.

- Førslev havde en cocktail med fem-seks microprodukter, de ofte brugte, og den har vi gentænkt så den i dag er i ét produkt skræddersyet til dem, fortæller Allan Holm Nielsen, produktudvikler hos Flex Fertilizer System.

På den måde har Førslev Gods fået optimeret gødskningen en del, så der sæsonen igennem er flyttet ganske store mængder gødning fra jorden til bladet.

- Det er jo den mest effektive måde at gøde på, og når vi kører alligevel med marksprøjten, kan vi lige så godt have lidt gødning med samtidig. Det giver god mening, siger Henrik Simonsen. 

Halvdelen er flydende gødning

På godset er det gødningsstrategierne i hvede, byg, raps, roer og frøgræs, der er blevet lagt over til flydende gødning.

Ikke alt er dog flyttet over på det flydende, lige som der stadig aftages Kombigro fra Novo Nordisk. I runde tal er omkring halvdelen af gødningen på anlægget blevet til bladgødning.

- Det kan måske godt komme højere op, men vi ville gerne starte lidt forsigtigt, siger Henrik Simonsen.

En anden bekymring, som sættes i forbindelse med bladgødning, er svidninger.

- Her har vi ikke haft de store problemer. I gamle dage var det jo sådan, at når man blandede flydende gødning i, så skulle man ikke køre for tidligt, for så sved det. Men med Flex Foliar kan vi køre, når det er optimalt for kemien. Så det er rigtig godt.

- Der var i hveden en smutter, hvor vi kombinerede Balaya, Moddus og en relativt stor mængde bladgødning. Det gav lidt gule spidser. Men det har vi nu også set uden bladgødning førhen. Så hvad der var hvad, ved vi ikke. Overordnet set var det en mindre ting, og det har næppe kostet udbytte, fortæller Henrik Simonsen. 

Udbyttemæssigt har Førslev Gods - som så mange andre i Danmark – haft et rigtig godt år med udbytter i hvede på knap 10 ton pr. hektar og i byg på cirka 8 ton.

- Så for os har det også været godt. Og vi har sparet omkring 15 ton kvælstof i forhold til kvoterne, som vi førhen har været tæt på. Også for fosfor har vi sparet en del. Så det er meget positivt, siger Henrik Simonsen. 

Marksprøjten i aktion på Førslev Gods.

God økonomi i gødningsstrategi

Driftslederen er godt tilfreds med økonomien for årets gødningsstrategi.

- Jo, urea, som er den primære kvælstofkilde, er jo relativt billig. Og det er flere af de andre råvarer også. Så gødningen er sådan set ikke dyrere at producere. Snarere tværtimod. Og ser vi på micro-siden har der været en stor besparelse også.

- Så overordnet set har vi ganske givet også tjent penge på at være mere miljøvenlige og effektive. Det viser tallene i hvert fald, selv om det jo også hænger sammen med blandt andet, hvornår man har købt ind, siger Henrik Simonsen.

Han fremhæver også den ensartede dosering 

- Når vi fx sprøjter, så doserer vi jo ud fra biomasse, og dermed giver vi også gødning gradueret. Og det ser ud til at være en rigtig god idé, for det har givet mere ensartede partier på marken. Den havde vi ikke lige set komme, men det er jo egentlig logisk nok, fortæller Henrik Simonsen.

- Vi har også oplevet en besparelse på stråforkorter, særligt i byg. At skære ned på nitrat har givet en mere kompakt vækst ligner det. Men det kan jo selvfølgelig også hænge sammen med det tørre vejr.

Jan Ficsher fra Flex Fertilizer System fortæller, at virksomheden ser meget positivt på samarbejdet med Førslev Gods om det første Flex on Farm anlæg.

- Der er kommet gode indspark og ideer fra Henrik, så vi har justeret og tilpasset nogle ting, både på anlægget og i formuleringerne, så det hele glider lidt lettere. Det er jo vores første, så det var også lidt spændende for os, siger Jan Fischer. 

Han oplyser, at der meget vel kan blive etableret en erfa-gruppe, når der kommer flere producenter til med et Flex on Farm anlæg.

- Henrik har selv luftet tanken om en erfagruppe, når der kommer lidt flere producenter, og de er allerede på vej, så det skal nok blive godt. Han har også snakket om fx et indkøbsfællesskab, så der er mange ideer oppe at vende allerede. Det skal nok blive positivt, lyder det fra Jan Fischer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.