Driftsleder: Målet er at så 100 hektar vårbyg i denne uge - vinterhestebønner ser skidt ud

Blog fra planteavlsbedriften: På Toftegaard ved Brønderslev blev såmaskinen første gang sat i jorden 10. marts, og for driftsleder Martin Dunker er målet at nå at så 100 hektar vårbyg inden weekenden er omme. Vinterafgrøderne ser i det store og hele fine ud, bortset fra vinterhestebønner.

Af Martin Dunker, driftsleder - fortalt til Stig Bundgaard

Vi begyndte med at så vårbyg onsdag 10. marts. Indtil nu har vi sået 20 hektar med sorten Feedway af egen udsæd, og i dag (onsdag, red.) er vi begyndt at så en sortsblanding bestående af Planet, Irina og Evergreen.

Såningen blev stoppet af regn dagen efter, vi begyndte, og videre hen over weekenden, så vi er først startet op igen onsdag i denne uge. 

Vi har kørt pløjefrit i nu syv år. Normalt kan vi derfor begynde at så allerede i sidste halvdel af februar, men i år er starten altså udskudt med tre ugers tid på grund af den seneste, lange frostperiode.

Her på vores bedrift gælder det om at få sået så meget vårsæd som muligt inden 1. april, for det er de marker, vi høster det højeste udbytte på. 

Vi sår med en 6 meter Amazone Cirrus såmaskine.

100 hektar inden ugens udgang

Vi skal gerne blive færdig med at så 100 hektar vårbyg på høj jord inden ugens udgang. Derefter regner jeg med, at der kommer et slip på 14 dages tid, inden vi kan så de sidste 50 hektar vårbyg plus 75 hektar havre på tungere jord.

Såningen forløber fint i et godt såbed. Vi har to steder måttet køre uden om et lille vandhul, men det må vi tage med, for ellers skal vi vente med marken tre -fire uger.

Forfrugt til vårbyggen er majs med græsudlæg, der tæller som MFO-afgrøde. Græsset er nedvisnet i starten af februar med 1,5 liter Roundup pr. hektar (480 gram glyphosat pr. liter). Tidligere har jeg nedvisnet efterafgrøder i efteråret, men jeg syntes effekten var for dårlig i tilfælde af en mild vinter med stor fremspiring af ukrudt.

Såbedet er tilberedt på upløjet jord med en enkelt harvning ned til 12 centimeters dybde med en 5 meter Amazone Cenius stubharve.

Før såning er der kørt 30 ton gylle ud pr. hektar. Vi sår med en udsædsmængde på 140 kg pr. hektar og samsår 100 kg NS 26-15 pr. hektar. Såekvipagen omfatter en 6 meter Amazone Cirrus såmaskine, som er efterspændt en Case IH Optum 300.

Havren skal sås, hvor vi har hidtil haft slætgræs til kvægbesætningen. Vi har høstet så meget græs, at vi pt. har græs på lager til to års forbrug. Vi har derfor besluttet at droppe 70 hektar græsmark, nu hvor kornpiserne også er høje. 

Græsmarken bliver revet op med to dybdegående harvninger. Den ene harvning fik vi klaret på det meste af arealet inden frosten kom, og frosten har så været med til at arbejde med jorden.

Vi har kørt pløjefrit i syv år, og før såning af vårbyggen er majsstubben kun kørt over en enkelt gang med en Amacone Cenius stubharve.

Det ser ikke godt ud for vinterhestebønner

For vinterafgrøderne har jeg desværre en dårlig nyhed: Det er ud til, at vi kommer til at miste alle 10 hektar med Hiverna-vinterhestebønner.

Mange af planterne er blevet helt sorte og rådne. Nu giver jeg marken en uge mere, for jeg håber, at den varme, der kommer nu, kan skubbe liv i dem. Sker der ikke, vil jeg så havre på de 10 hektar. 

I begyndelsen af februar var vinterhestebønnerne dækket af et fint snelag, og planterne så fine grønne ud under sneen. Det så rigtigt lovende ud, og der er næsten ikke noget ukrudt i marken, så vi kunne være kommet billigt til det med små omkostninger.

Et stykke ind i februar skiftede vejret så til tøvejr og lunt vejr, sneen smeltede og vi begyndte at køre gylle og gødning ud til raps, vinterbyg og vinterhvede, sprøjtede med mangan og nedvisnede med Roundup.

Men så fra den ene dag til den anden slog vejret om, og vi fik tre-fire uger med on-and-off hård barfrost på ned til minus 18-20 grader. Jeg kan ikke huske, at vi tidligere har haft så hård barfrost.

Barfrosten har tydeligvis været hård ved vinterhestebønnerne. Jeg har dog set hos en anden avler, at hans vinterhestebønner har klaret sig godt gennem vinteren, så jeg vil ikke udelukke at vi prøver igen til næste år.  

Vinterhvede og vinterbyg i god gænge - rapsen ramt

Vi har også en del af de 150 hektar vinterraps, som er hårdt ramt af barfrosten. 

Det er værst på ca. 15 hektar, hvor hovedskuddet er råddent. Modsat ser det ud på høj jord, og hvor rapsplanterne har stået i læ. Her er planterne fint grønne, og hovedskuddet er intakt.

Jeg har dog ikke planer om at så dele af vinterrapsen om. I de 15 hektar med rådnet hovedskud er der fuld vækst i planterne, og de er begyndt at sætte sideskud - men vi får selvfølgelig ikke topudbytter her.

Vores 160 hektar vinterhvede og 70 hektar vinterbyg har klaret sig fint gennem vinteren, bortset fra 2-3 hektar med vinterbyg, som er druknet. 

Alt i alt synes jeg, vi er sluppet billigt gennem vinteren. 

Faktaboks

Martin Dunker

  • Driftsleder for marken på Toftegaard ved Brønderslev siden 2010. Blogger for Mark Plus.
  • 35 år, uddannet faglært landmand og driftsleder (toårigt kursus afholdt af jyske lbf.)
  • Toftegaard omfatter tre ejendomme: 1. Ejendom med 650 søer og salg af 30 kilos grise. 2. Ejendom med 1.200 søer med salg af 7 kilos grise. 3. Ejendom med 220 årskøer (købt november 2019)
  • 940 hektar fra JB2 til svær lerjord. Marken dyrkes 100 procent uden plov på sjette sæson. Tre ansatte plus timelønnet passer marken, og hjælper også til i staldene.
  • Markplan til høst 2021: Vinterhvede (160 ha), vårbyg (185 ha), vinterbyg (70 ha), havre (75 ha), vinterhestebønner (10 ha), vårhestebønner (30 ha), vinterraps (150 ha), grønkorn med græsudlæg (30 ha), slætgræs (70 ha), majs til foder (100 ha), vedvarende græs (35 ha) og brak (25). 
  • Bedriften står selv for hele markdriften, dog klarer maskinsation gyllekørsel + såning, radrensning og høst af majs + skårlægning og høst af græsslæt + halmpresning
  • Leverer møg og gylle til GrønGas i Vrå og får afgasset gylle retur.
  • Maskinpark: Fendt 933, Case Optum 300, spritny New Holland 9.80, 5 meter Amazone Cenius , 6 meter Amazone Cirrus, Amazone 6200 UX og Amazone ZA-V gødningsspreder. Maskinomkostninger er 2.985 kr. pr. hektar inkl. løn og maskinstation, dog uden gylle

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.