Driftsleder: Vi har styr på gulrust i flotte hvedemarker - nu er det all-in mod Septoria
Blog fra planteavlsbedriften: På Seinhuus Gods er der styr på gulrust i hveden, og nu er fokus rettet mod at sikre et lovende udbytte ved at sætte hårdt ind mod Septoria.

Af Alexander Petersen, driftsleder - fortalt til Stig Bundgaard

I 120 hektar hvede, hvoraf de 80 hektar er med sorten Lily og 40 hektar med sorten Benchmark, har vi fået godt has på gulrusten.

Vi kom tidligt ud med sprøjten mod gulrust, nemlig 25. april i Benchmark med 0,3 liter Moddus til vækstregulering og 0,30 liter Orius pr. hektar mod gulrust. Jeg er glad for, at vi havde Orius med, for det har givet os et forspring imod rusten, som har plaget mange Benchmark-hvedemarker i år.

I Lily svampesprøjtede vi første gang 6. maj med 0,40 Folicur Expert og 0,20 liter Proline Expert (tilsammen svarende til Prosaro) og 0,15 liter Orius mod gulrust.

Fanebladssprøjtningen udførte vi 20. maj med 0,7 liter Propulse og 0,2 liter Orius.

Vi kører med en Amazone UX trailersprøjte med 24 meter bom og en tankkapacitet på 5.200 liter.

Skifter Prosaro ud med Viverda

Sidst i denne uge er det planen at sprøjte tredje gang mod svampe i begge hvedesorter.

Jeg har besluttet mig for at udskifte den planlagte sprøjtning med 0,50 liter Prosaro + 0,15 liter Bumper til 0,50 liter Viverda + Ultimate, for at få bedre effekt mod Septoria, som har haft gode vækstbetingelser med vejret den seneste måneds tid. 

Viverda-løsningen koster omkring 100 kr. mere pr. hektar end Prosaro-løsningen. I et år med flotte afgrøder, med et stort udbytte potentiale, samt en måned med bygevejr, et rigtigt Septoria-vejr, mener jeg, det gælder om at beskytte afgrøderne mod Septoria, som i år kan blive en begrænsende faktor for udbyttet.

Hveden er nu skredet igennem. Det har været bygevejr de seneste uger med godt 50 mm i maj måned fordelt over flere omgange og oven i hatten varmt vejr på det seneste. I sprøjtevinduet kan vi nu se, at der på både anden og tredje blad er septoriasmitte.

 

Jeg håber, at tredje kørsel bliver sidste svampesprøjtning i hveden, men jeg er lidt i tvivl. Viverda skulle give tre ugers beskyttelse, men med fortsat bygevejr kan der måske blive tale om yderligere en afsluttende sprøjtning mod Septoria. Vi må se tiden an.

I hveden har vi ikke set nævneværdig meldug i år.

Hveden ser i det hele taget meget lovende ud med flotte lange aks i Benchmark, også med kerner nederst på akset, og Lily har tætstående aks.   

Jeg håber, at tredje kørsel bliver sidste svampesprøjtning i hveden, men jeg er lidt i tvivl.

Forsøg med nyt middel mod Septoria 

I Benchmark kører vi i denne sæson et forsøg med et nyt svampemiddel med en ny virkemekanisme mod Septoria.

Midlet skulle angiveligt beskytte mod Septoria i seks-otte uger, så man kan nøjes med at lave en fanebladssprøjtning, der holder hele vejen hjem. Firmaet håber midlet bliver godkendt til anvendelse i 2020.

Det bliver spændende at følge de næste par uger og se hvor god en langtidseffekt det nye middel har.

I 98 hektar vårbyg sprøjtede vi sidste uge med 0,20 liter Orius og 0,25 liter Proline Expert mod rust og begyndende bladplet. Planen er sidst i næste uge at foretage anden og sidste svampesprøjtning med 0,40 liter Propulse og eventuelt Orius, hvis der er rust at finde.

Faktaboks

Alexander Petersen

• Uddannet agrarøkonom, blogger til Mark Plus

• Driftsleder på Seinhuus Gods på Stevns siden sommeren 2018

• 330 ha agerjord, JB 6-7

• 250 ha skov, udlejningsboliger

• Markplan: 119 ha vinterhvede, 100 ha maltbyg, 52 ha spinat til frø, 38 ha rødsvingel

• Ansatte i markdriften: Driftsleder, maskinfører og til sommer en høsthjælp

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.