Drone skræmmer gæs væk fra markerne

Gyldensteen Gods har gennem en årrække oplevet problemer med gæs. Nu sættes et nyt våben ind.

- Vi kan bruge uendelig meget tid, hvis vi skal holde bramgæs væk fra vores frøgræs og vintersæd. Skræmmer vi dem ikke væk, er de altødelæggende. Derfor håber vi, at vi med droner kan holde de ubudne gæster væk, siger Frants Bernstorff-Gyldensteen.

De seneste år har han blot kunnet se til, mens et stadigt større antal gæs hver efterår har indlogeret sig i det naturskønne nordfynske område, hvor mere end 600 hektar af Gyldensteens arealer i 2014 blev oversvømmet for netop at give gode forhold for fuglelivet.

Ny mulighed med droner

Dronerne til at skræmme gæs væk er udviklet af Naust Robotics, som holder til i Odense.

– Dronen kan via en mikrofon registrere gæssene, når de ankommer til en mark. Derefter kan vi sende dronen på vingerne, så gæssene skræmmes væk, siger Balázs Megyeri, som sammen med Antonio Gonzales Rot ejer det fynske dronefirma.

Dronen skræmmer dels gæssene, når den fysisk nærmer sig gæssene. Derudover udsender dronen en masse forskellige lyde, som skræmmer gæssene. Nogle af lydende er efterligninger af gæssenes advarselsskrig.

Drone skal overvåges

Problemet med gæs er, at de hurtigt vænner sig til de mange forskellige skræmmemetoder, der er udviklet gennem tiden.

Erfaringen er derfor, at det, der skræmmer dem, skal være uforudsigeligt. Det er mennesker og hunde - og det kan droner programmeres til at være.

- Man kan selv betjene dronen, når den skal på vingerne. Man kan også vælge at bruge en app, der får dronen til at flyve i forudindstillede ruter. Så skal man bare være til stede, hvis der skulle ske noget uforudset, fortæller Balázs Megyeri.

Han håber, at EU i løbet af kort tid giver tilladelse til, at der kan flyves med autonome droner, som ikke skal overvåges.

- Når vores drone er færdigudviklet, skal den være automatiseret. Det vil sige, at den går på vingerne, når systemet registrerer gæs, som vil slå sig ned på markerne. Derudover skal dronen selv flyve tilbage til ladestationen, inden den løber tør for strøm, siger Balázs Megyeri.

Den løsning bifalder Frants Bernstorff-Gyldensteen.

- Det vil spare os meget tid - og nok så væsentligt kan det blive løsningen, som holder gæssene væk fra vores marker, så gæssene ikke koster udbyttetab, siger han.

Faktaboks

Droner og regler

  • Det kræver dronetegn at flyve med droner uden for bymæssig bebyggelse, hvis dronen vejer mere end 250 gram.
  • Dronetegn kan erhverves ved at bestå en test på Trafikstyrelsens hjemmeside. Læs mere på droneregler.dk.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.