Dyrkning af humle i Danmark er udfordrende

Formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, dyrker sin egen humle til øl. Selvom humle trives glimrende i Danmark, er det en udfordrende afgrøde at give sig i kast med.

Skiftende konger i Danmark har i løbet af historien pålagt danske bønder at dyrke humle, fordi kongehuset drak så meget øl. Sådan er det heldigvis ikke længere.

Produktionen af humle i Danmark er så lille, at den næsten er ikkeeksisterende, og de få der dyrker det, gør det kun til eget forbrug.

En af dem er formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster. Han dyrker nogle få rækker, der giver nok til tre til fire bryg. Per Kølster står sammen med sin søn Esben bag et mikrobryggeri og sælger de gyldne dråber på baren Kølsters Tolv Haner på Nørrebro i København.

"Det er udfordrende at dyrke humle i Danmark. Vi har slet ikke en historie, kultur, tekonologi, know-how eller den institutionelle opbakning, som man har med andre afgrøder. Men man kan sagtens dyrke humle i Danmark. Det trives glimrende, men udbyttet er meget usikkert," siger Per Kølster. 

Humle er sammen med bomuld og tobak en af de afgrøder, der indeholder flest kemikalier på verdensplan. Mange af disse kemikalier er ikke lovlige i Danmark, og derfor bliver humle i Danmark dyrket økologiske. Det er også med til at øge usikkerheden i udbytterne på grund af sygdomme, siger Per Kølster. 

Skaber et behov

Carlsberg med Jens Eiken i spidsen er i gang med at forædle en dansk humle, der kan modstå flere sygdomme. Per Kølster mener, det er godt at udvikle dansk fødevarekultur.

"For eksempel kan man i Danmark købe helt vidunderlige italienske pølser, er der så behov for pølser herhjemme? Ja, det er der. For vi har behov for at udvikle vores landbrug og fødevarekulturen, der i høj grad beror på, hvordan vores eget klima, jord og håndværk kan lave det bedste. Der er humle og øl ikke nogen undtagelse," siger Per Kølster. 

I Tyskland bliver der dyrket humle på livet løs. Hele 17.000 hektar humle bliver der dyrket hvert år i Tyskland. Tyskland står for 60 procent af Europas dyrkede humlearealer. Derfor vil det være svært at skabe en produktion hjemme i Danmark, der kan konkurrere med den tyske. 

"Hvis man har råd til at dyrke humle i Danmark, så kan man gøre det. Det er meget sjovt at dyrke. Men det er ikke noget en landmand skal begynde med for at tjene penge. Dem med penge i ryggen kan gøre det, og så kan vi andre gøre det som en del af vores vildskab," siger Per Kølster. 

Danske humleproducenter høster deres humle manuelt, fordi det er alt for dyrt at købe maskiner til de få hektar humle, der findes i Danmark. Per Kølster laver hvert år et arrangement, hvor folk er inviteret til at komme og hjælpe. Undervejs bliver der serveret brød, pølse, øl og kaffe. 

"Vi ved ikke, hvad fremtiden vil byde. Klimaforandringer så vel som ændringer i verdensmarkedet kan betyde at selvforsyning er relevant. Men vi er langt bagude og skal op på mærkerne for at få en reel dansk humleproduktion i gang. Et samspil mellem for eksempel Carlsberg og så et netværk af mere frivillige private og mikrobryggerier kunne være en spændende nytænkning for teknologiudviklingen," siger Per Kølster, der nyder, at han kan åbne døren og se den humle, han bruger til sin øl.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.