Dyrkning af sortsblandinger i hvede i eksplosiv vækst

Sortsblandinger med topsorter i hvede øger udbyttet, mindsker behovet for svampesprøjtninger og har også flere andre fordele. Til høst 2023 er over en tredjedel af såsæden for hvede solgt som sortsblandinger.

Der er sket en voldsom udvikling i den andel af hvedesorter, som bliver solgt som sortsblandinger.

I 2018-20 udgjorde sortsblandinger under to procent af den samlede mængde såsæd. I 2021 steg andelen til 10,4 procent, i 2022 til 24,0 procent, og i 2023 udgør sortsblandinger 36,6 procent af den solgte hvede-udsæd.

Det fortalte landskonsulent Leif Hagelskjær fra Seges på Plantekongressen i januar, hvor han havde inviteret et fagligt panel ind til debat om sortsblandinger.

En af dem var Birger Eriksen, direktør for Sejet Plante-forædling og formand for danske sortsejere. Han fortalte, at andelen af sortsblandinger i hvede er endnu højere i DLG, hvor de udgør 51 procent af markedsandelen i 2023.

Merudbytter i blandinger

I 2021 var der gennemsnitligt 1,3 hektokilo og i 2022 1,5 hektokilo i merudbytte per hektar for at bruge sortsblandinger i sortsforsøgene - i forhold til gennemsnittet af blandingens sorter hver for sig. Hvis der vel at mærke bekæmpes svampe. Merudbyttet er statistisk sikkert, siger Leif Hagelskjær.

- Men ser vi på udbyttet uden svampebekæmpelse, er fordelen ved at bruge sortsblandinger betydelig større. Her ligger vi på 3-5 hektokilo i merudbytte. Det giver simpelthen et mindre merudbytte at bekæmpe svampe, hvis man har en sortsblanding, end hvis man ikke har. I 2021 hele 2,7 hektokilo mindre og i 2022 1,8 hektokilo mindre per hektar, siger han.

En af de væsentligste årsager til merudbyttet i sortsblandinger er altså, at angreb af svampesygdomme bliver reduceret, og afgrøden dermed bliver mere robust.

Læs meget mere om sortsblandinger i hvede - og mulighederne for sortsblandinger i andre afgrøder i næste nummer af Magasinet MARK, der udkommer 7. februar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.