Dyrt at glemme afgrøder - 5.000 kr. pr. hektar op i den blå luft

Ugen På Spidsen: Pas afgrøderne på lageret mindst lige så omhyggeligt, som når de står på marken. Store lagringstab kan nemlig koste dyrt, skriver ugens klummeskribent på Mark Plus.

Efteråret er over os og vinteren nærmer sig. Og efter en hel vækstsæsons hårdt og møjsommeligt arbejde i marken for at få så højt et udbytte og kvalitet i afgrøderne som muligt, ligger de høstede varer nu trygt og godt på lager.

Eller i roer og kartoflers tilfælde - er de i hvert fald på vej på lager - ofte i form af udendørs kuler.

Når afgrøderne er tørret godt ned, ligger de højst sandsynligt trygt og godt hele vinteren. Sådan kunne man i hvert fald let fristes til at tænke. Og derefter glemme alt om dem, før de skal afleveres til køber.

Men, men, men - der er hvert år eksempler på store tab fra høstede afgrøder, der ligger på lager.

Det kan være uventede skadedyr eller svampe i kornstakken, eller for høj temperatur eller fugtighed, der får stakke af korn, kartofler eller andet til at varme, spire, rådne og falde sammen, så både kvalitet og udbytte falder drastisk. Men det er ikke altid synligt for det blotte øje, når man lige vender forbi lageret.

Rigtig dyrt i højværdiafgrøder

Det kan koste temmelig mange penge i korn, hvis det går rigtig galt på lageret.

For ikke at tale om, hvad det kan koste i højværdiafgrøder som f.eks. kartofler. Her kan let tabes rigtig mange penge undervejs fra optagning og indtil alle kartofler er leveret, hvis ikke man har fuld fokus på optimale forhold hele vejen rundt.

Ifølge kartoffelkonsulenter er 4-5.000 kr. pr. hektar let tabt, hvis ikke du sørger for ensartet afmodning, skånsom optagning, den rigtige opbygning af kartoffelkulen og mange andre vigtige parametre.

Derudover kommer et endnu større tab, hvis kulen synker sammen, f.eks. fordi der er lagret dårlige kartofler eller fordi der ikke holdes øje med temperaturen i kulen.

Og det ville være rigtig ærgerlige penge at spilde efter at have puslet og plejet om afgrøderne ned til mindste detalje, mens de voksede på marken.

Mål temperatur og fugtighed

Derfor: Hold øje med dine høstede varer på lageret. Tit og omhyggeligt. Mål temperatur og fugtighed. Også nede i stakken. Hele vinteren.

En oplagt mulighed til det formål er trådløse sensorer eller spyd, der konstant overvåger temperatur og fugtighed i lageret eller kulen, og giver alarm, hvis noget er galt.

Det ville i hvert fald give mig færre bekymringer.

Merete Hattesen er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus. 

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.