Efter nødråb: Landbruget får virkemiddel til kvælstofindsats
Tidlig såning kommer nu til tælle mere i forhold til efterafgrøder, når det kommer til kvælstofindsatsen.

Landbruget har, siden regeringen og dens støttepartier valgte at fremrykke efterafgrødekravet markant, råbt om flere virkemidler til at nå kravet.

Et af de ønskede virkemidler bliver nu sat i søen, lyder det i en faglig nyhed fra Landbrugsstyrelsen.

Det drejer sig om omregningsfaktoren for tidlig såning, der bliver ændret fra 4:1 til 2:1.

Oversat betyder det, at hvor landmanden før skulle så 4 hektar tidlige vinterafgrøder for at opnå, hvad der svarer til 1 hektar efterafgrøder, kan man nu fremover nøjes med 2 hektar tidlige vinterafgrøder.

efterafgrødekrav bliver opjusteret

Ændringen har været et af Landbrug & Fødevarers store ønsker i forhold til at kunne nå de skrappe kvælstofkrav, og det er ikke gået ubemærket forbi hos fødevareminister Mogens Jensen (S).

"Jeg er glad for, at vi nu forbedrer den enkelte landmands mulighed for at opfylde miljøkravene, samtidig med at vi sikrer kvælstofindsatsen. Jeg har noteret mig, at forbedringen af denne omregningsfaktor er noget, erhvervet har efterspurgt længe. Jeg vil blive ved med at se på, hvordan vi kan hjælpe erhvervet med at indfri vores fælles opgave om at nedbringe udledningen af kvælstof", siger han.

Tiltaget vækker glæde L&F's formand Martin Merrild:

Landmand til politikere: Efterafgrødekrav bliver dyrt - vi har brug for virkemidler Onsdag 11. december 2019 · 17:07

"Det er godt, at danske landmænd fra næste år får en forbedret omregningsfaktor for tidlig såning, der læner sig mere op ad den fagligt korrekte vurdering. Det vil være en lille hjælp til mange landmænd, der står over for det her massive krav om efterafgrøder. Men det her er blot et virkemiddel ud af mange, som vi efterspørger, og vi arbejder stadig på at få flere og bedre virkemidler som f.eks. præcisionslandbrug godskrevet", siger han.

der følger en pris med

Omregningen sker, efter Aarhus Universitet har vurderet, at kan faktoren kan forbedres, hvis man samtidig  sikrer effekten af effekten af virkemidlet i efterafgrødeordningen.

Det vil sige, at der kommer en opjustering af det pligtige efterafgrødekrav, som Landbrugsstyrelsen vil melde ud hurtigst muligt, hvilket ærgrer formand Martin Merrild.

"Desværre følger der en pris med. Det ærgrer mig, at man i samme ombæring føler sig nødsaget til at skrue på det generelle krav om efterafgrøder til hele landet. Det er unødvendigt, når vi i forvejen står over for en så svær opgave", siger han.

Torsdag formiddag er minister Mogens Jensen kaldt i åbent samråd om det fremrykkede efterafgrødekrav.

Opdateret kl 10:22 med kommentar fra L&F-formand Martin Merrild.

Faktaboks

Fakta:

  • Ændringerne vil træde i kraft fra den kommende planperiode 2020/2021 og vil være gældende for alle efterafgrødeordningerne.
  • Tidligt såede vinterafgrøder skal være sået senest den 7. september, hvor almindelige vinterafgrøder typisk bliver sået sidst i september alt efter vejret.
  • Landbrugsstyrelsen vil hurtigst muligt udsende nærmere information til landmændene om ændringen af omregningsfaktoren og opjusteringen af det pligtige efterafgrødekrav.
  • Regeringen og dens støttepartier har valgt at fremrykket målet for efterafgrøder fra 2021 til 2020. Det har skabt furore i landbruget, fordi det lægger pres på markplaner og økonomi hos mange landmænd.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.