Efterafgrøder kan være en bombe for udledning af lattergas

Nedmuldning af efterafgrøder bidrager til at øge indholdet af kulstof i jorden. Det er positivt for jordens frugtbarhed. Under visse omstændigheder kan der, i forbindelse med nedmuldning af efterafgrøder, blive udledt store mængder lattergas. Det er et problem, da lattergas er den mest aggressive drivhusgas.

Dyrkning af efterafgrøder på den samme mark mange år i træk øger indholdet af organisk materiale. Det er positivt, da det bidrager til at forbedre jordens frugtbarhed.

Frugtbarheden kan øges fordi der opbygges en større pulje af organisk materiale, hvorfra der løbende frigives kvælstof og andre næringsstoffer.

Organisk materiale har et stort indhold af kulstof. Derfor vil et øget indhold af organisk materiale i jorden medføre, at der lagres en stigende mængde kulstof i jorden.

Den øgede lagring af kulstof i jorden er dog, ifølge Seges, ikke nødvendigvis gavnligt i forhold til landbrugets klimaregnskab. Af en artikel på LandbrugsInfo fremgår det nemlig, at efterafgrøder og andet organisk materiale i jorden under særlige forhold kan lede til en øget frigivelse af lattergas fra marken.

Det er uønsket, da lattergas er 298 gange kraftigere end CO2 i forhold til drivhuseffekten. Lattergas bidrager således med næsten halvdelen af klimabelastningen fra det danske markbrug.

Uønsket lattergas

Udviklingen af lattergas forekommer, når der er kvælstof (N) og letomsætteligt kulstof til stede i jorden, og særligt under iltfattige forhold.

Under efterafgrødernes vækst, vil planterne typisk bidrage til en indirekte reduktion i lattergasemissionen, fordi de optager overskydende nitrat, som potentielt kan udvaskes og omsættes til lattergas.

På den anden side kan der forekomme en øget lattergasudledning, fordi afgrøderesterne forbliver på marken.

Den ekstra tilførsel af planterester, i forbindelse med nedmuldning af efterafgrøder, vil berige jorden med både kvælstof og kulstof, og kan derfor skabe anledning til øget lattergasudvikling.

Det anslås, at omkring en pct. af det kvælstof, der findes i afgrøderester, omsættes til lattergas. Det er dog  endnu ikke konsensus i litteraturen, om betydningen af nedmuldningsmetode af efterafgrøder helt præcist påvirker lattergasemissionen. 

Studier indikerer dog, at metode for nedmuldning, timing og valg af afgrøder har betydning, for den affødte lattergasudledning. 

Læs mere på LandbrugsInfo

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.