Betalt indhold af Bayer Crop Science

Ekspert: Sådan sikrer du dit vårbyg-udbytte

En effektiv svampestrategi er uvurderlig, hvis du vil sikre udbyttet i sæsonens store mængde vårbyg. Læs med og hør ekspertråd til, hvordan du bedst sammensætter en optimal svampestrategi i vårbyg og hvilke sygdomme, du skal være særligt opmærksom på.

Det største vårbygareal i årtier er resultatet af et usædvanligt vådt og besværligt efterår. Planteavlen på snart sagt alle bedrifter er derfor afhængige af et godt vårbyg-udbytte for at komme succesfuldt ud af 2018. Nøglen til udbyttesikring på nuværende tid af sæsonen ligger i en optimal svampebekæmpelse, hvor der er især er fokus på at forebygge den tabsvoldende sygdom ramularia, som var meget udbredt i 2017. 

Ramularia er én af de mest tabsvoldende svampesygdomme i byg og fremprovokeres af stressfaktorer som for eksempel høje temperaturer og kraftigt sollys. Sidste år så vi en øget udbredelse og langt kraftigere angreb end normalt, og sygdommen forvoldte udbyttetab på helt op til 25% i ellers flotte marker, der var helt fri for andre sygdomme. For at undgå en lignende situation igen i år er det vigtigt at sammensætte en solid strategi, der effektivt forebygger alle svampeangreb og sikrer udbyttet. 

Det er dog ikke helt nemt. Ramularia er en genstridig sygdom, der har udviklet resistens mod hidtil effektive løsninger typisk bestående af blandinger af triazoler og strobiluriner. Der skal derfor sættes nye kræfter ind - men hvilke? 


Ramularia


Ekspertens anbefaling til strategi 

For at bryde resistensen og bekæmpe ramularia effektivt anbefaler Kenneth Søbye fra Bayer, at du skifter fra en ren triazol-løsning til SDHI-midlet Propulse. Propulse er markedets nyeste og stærkeste SDHI-middel med dokumenteret god effekt mod ramularia og en række andre svampesygdomme.* Til Propulse kan du med fordel tilsætte Comet Pro, der forstærker effekten mod bygbladplet og bygrust. 

Herudover anbefales det at tilsætte det vækstregulerende middel Cerone. Vækstregulering i vårbyg kan hjælpe dig til at undgå strå- og aksnedknækning og begrænser derfor tab af udbytte og mindsker høstbesvær. Vær opmærksom på, at du ikke bør vækstregulere, hvis dine planter er tørkestressede på grund af det sommerlige vejr. Vælger du ikke at vækstregulere, kan du stadig opnå en moderat effekt ved at udføre svampesprøjtningen. ”En robust svampebehandling er stadig vigtig, da sprøjtningen også i sig selv bidrager til et sundere strå, der er mindre tilbøjelig til at knække”, udtaler Kenneth. ”Det tørre vejr udelukker ikke ramularia, som man ved er udsædsbåren. Slår vejret om med regn og torden tættere på høst, er det også en fordel at have beskyttet byggen så effektivt mod svampe og nedknækning, som forholdene i markerne tillader nu her omkring skridning.”  

For en optimal strategi anbefales det, at du anvender 0,5 l/ha Propulse blandet med 0,15-0,2 l/ha Comet Pro og 0,2 l/ha Cerone. Sprøjtningen bør finde sted i byggens stadie 45-51, når stakkene netop er synlige. 

Følg Kenneths strategi-anbefaling, og du vil være godt på vej til at sikre dit vårbyg-udbytte.  

 

Comet Pro® BASF

*Oversigten over landsforsøg 2017 i vårbyg, side 113. I forsøg med meget ramularia og andre bladsvampe. Behandlet i st. 39-45. Uddrag.

 

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, ramularia, svampestrategi

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.