Betalt indhold af Bayer Crop Science

Ekspertråd: Sådan sikrer du kvalitetsbyg

Det er vigtigt, at byggen holdes sund og fri for sygdomme indtil høsten. En god svampebekæmpelse sikrer, at du får et højt udbytte og god kvalitet med store bygkerner, som kan bruges både til foder, maltbyg og såsæd. Læs med og få ekspertråd fra Ivan Kloster, Bayer, til hvordan du bedst beskytter din byg.

Status i marken er, at byggen busker sig godt så, der bliver et fornuftigt antal aks, som skal fyldes op inden høst. Dog har det knebet lidt med fremspiringen på de svære jordtyper, men efter vi har fået lidt regn, ser det bedre ud.

Sygdomme i byg

I byg skal du holde øje med skoldplet, bladplet, bygrust, ramularia og evt. meldug. Skoldplet og bladplet er fugtelskende svampe, der smittes med regn plask. Sås der byg efter byg uden pløjning er det særdeles vigtigt, at der holdes øje med disse svampe, da sygdommene kan smitte fra gamle stubrester. Disse svampe kan betyde meget store tab. Bygrust ses ofte senere på sæsonen, når vejret bliver varmere. Mange sorter er resistente over for meldug, men har du en sort, der ikke er resistent, skal du være opmærksom på meldug. 

Sponsoreret Bayer Crop Science

På billedet ses de to fugtelskende svampe, skoldplet (til venstre) og bladplet (til højre)

Ramularia er det utroligt vigtigt, at du laver en forbyggende behandling imod. I modsætning til de overstående svampe, kan ramularia ikke bekæmpes og skal derfor forebygges ved at behandle inden sygdommen bryder ud. Sygdommen spredes med frøene og vinden og er en stresssygdom, der angriber svækkede og stressede planter. Går der tidligt ramularia i en bygmark, så bliver kernerne for små, og du ender med at få et dårligt udbytte.

Sponsoreret Bayer Crop Science

Billede: Byg der er angrebet af ramularia

Den optimale strategi består af to behandlinger

Ivan Kloster fra Bayer anbefaler to behandlinger i byg. Den første behandling skal finde sted i st. 32-37, hvor der skal sprøjtes med enten Prosaro eller Proline Xpert. ”Den første behandling sikrer en effekt mod de fugtelskende svampe som skoldplet og bygbladplet. Med denne behandling ligger vi en god bund, så vi ikke oplever ubehagelige overraskelser senere på sæsonen.”, udtaler Ivan.  

Den anden behandling er den absolut vigtigste og skal finde sted, når stakkende bliver synlige i st. 39-49. ”Når stakkende er synlige, skal vi ud og behandle med 0,5 l/ha Propulse blandet med 0,2 l/ha Comet Pro. Stakkene, fanebladet og de to næste blade er vigtige at holde fri for sygdom, da de står for en stor del af produktionen i afgrøden. Hvis du benytter en lavere dosering, vil du ikke få den samme stærke forebyggelse mod ramularia, og det kan betyde, at sygdommen vil kunne optræde.”, udtaler Ivan. Propulse er et SDHI-middel, hvilket giver en bred virkning mod alle svampe i byg, inkl. ramularia. Derudover tilsættes Comet Pro for at opnå en ekstra god effekt på bygrust.

Undgå aksnedknækning og lejesæd

Ivan anbefaler at foretage en vækstregulering mod lejesæd og strånedknækning i st. 33-37 med et egnet produkt i udlægsmarker. ”Har man udlæg i marken, skal man passe på, at strået ikke knækker, og der bliver lejesæd. Derved er der en risiko for, at udlægget går ud, samt efterfølgende problemer med spildkorn i udlægget, som skal bekæmpes. Derfor er det vigtigt at få det afhjulpet i st. 33-37 med et egnet produkt.”, udtaler Ivan.

Aksnedknækning skal man være særligt opmærksom på, udtaler Ivan. ”Alle sorter har i nogen grad tendens til aksnedknækning, så derfor kan du med fordel tilføje 0,2 l/ha Cerone i din behandling i st. 39-49. Således styrker du aksene og undgår aksnedknækning.”. Kommer vi dog ind i en meget tør periode, bør du sikre, at der er en god vandforsyning til planterne, da planten ellers kan blive stresset og stoppe med at vokse. Er planterne stressede af tørke, og er der ikke udsigt til nedbør, bør du undlade cerone, for ikke at stresse planterne yderligere.  

Hvilken sprøjteteknik skal du bruge?

”Når du sprøjter dine afgrøder, skal du sørge for en god vandmængde, min. 200 liter vand pr. hektar. Derudover skal du køre med en langsom hastighed, 7 km/t, og bruge en dysse, som har en god dækning.”, anbefaler Ivan.

Faktaboks

Strategi for kvalitetsbyg

  • Første behandling: 0,25 l/ha Proline Xpert eller 0,3 l/ha Prosaro
  • Anden behandling: 0,5 l/ha Propulse + 0,2 l/ha Comet Pro

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, byg, svampebekæmpelse, udbytte, skoldplet, bladplet, bygrust, ramularia, meldug

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.