Ekstra konventionel gødning til øko-landmænd året ud

Økologer får lov til at fortsætte med at tildele ekstra konventionel gylle året ud - det skulle ellers have været slut fra d. 1. august.

Økologer får lov til at bruge mere konventionel gødning, end ellers tilladt, året ud. Det oplyser NaturErhvervstyrelsen.

Normalt må økologer bruge 70 kg total-N pr. hektar, men med dispensation kan de tildele ekstra konventionel gødning. Denne mulighed skulle have stoppet 31. juli, men bliver altså nu forlænget. Det er endnu uvist, hvordan de nye retningslinjer kommer til at se ud i 2016.

Konventionel gylle har været et kontroversielt emne. De økologiske foreninger har egentlig ønsket at udfase brugen af konventionel gødning, men omvendt skaber mindre og mindre kvælstof i den økologiske gylle problemer. Samtidig er der længere mellem de økologiske husdyrbrug, hvor økologerne kan afhente gylle.

400-450 kr. ekstra pr. hektar

Til LandbrugAvisen har Niels Tvedegaard, økolog ved Randers, tidligere fortalt, at cirka 30 kg total N ekstra kan betyde 400-450 kr. mere i indtægt pr. hektar, afhængigt af kornprisen.

"Og det er der behov for. Ifølge statistikkerne tjener en økologisk planteavler cirka 1.000 kr. mindre pr. hektar, end vore konventionelle kolleger gør. Hvis vi vil fremad med økologien, nytter det i hvert fald ikke at gøre forskellen endnu større," sagde Niels Tvedegaard til LandbrugsAvisen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.