En fantastisk høst: Værdi 27 milliarder

Høsten 2022 kommer til at skrive sig ind i historien. Gode udbytter og høje afregningspriser gør den til den mest værdifulde nogensinde - og dobbelt så værdifuld som sidste år.

Der er meget at glæde sig over som dansk planteavler. Høstudbyttet har været betydeligt højere end normalt, og afregningspriserne er historisk høje. Ifølge LandbrugsAvisens høstprognose bliver Danmarks samlede kornhøst i 2022 på 9,8 millioner ton.

Det er ikke så højt som i 2015 og 2017, og skyldes langt hen ad vejen, at arealet med vårbyg i år er større end arealet med vinterhvede. For selv om udbytterne i vårbyg har været ekstraordinært gode i år, er udbytteniveauet et par ton større i vinterhvede.

Dertil kommer, at arealet med vinterraps i år er cirka 20 procent større end sidste år. Dermed er der dyrket raps på arealer, hvor der kunne have været korn.

Værdi: 27 mia. kroner

Årets høst er generelt solgt til rigtig gode priser, selv om afregningspriserne hos den enkelte landmand er meget afhængigt af, hvornår kornet er solgt.

På baggrund af indkomne mængder og tidspunkterne for salg, så vurderer DLG, at årets høst har en samlet værdi på 27 milliarder kroner.

Det er imponerende. Det er glædeligt - og det er omtrent dobbelt så meget som de foregående ti år, hvor afgrødepriserne har været betydeligt lavere.

Let og tør

Ud over at man kan glæde sig over flotte udbytter og høje priser, kan man også glæde sig over, at høsten har været let og tør.

Det har givet en avl af høj kvalitet.

Tilmed har udgifterne til tørring været meget begrænsede. Det sparer den enkelte landmand for udgifter, ligesom det har medført, at der ikke er blevet tørret på vores gaslagre.

 

Flotte udbytter

Vårbyg og vinterhvede udgør tilsammen cirka 80 procent af det danske kornareal. Således er der i år dyrket vårbyg på 550.000 hektar og vinterhvede på 480.000 hektar.

På nuværende tidspunkt, hvor 85-90 procent af kornhøsten er i hus, er udbyttet i vårbyg ifølge LandbrugsAvisens opgørelse imponerende 17 procent højere end normalt, mens udbyttet i vinterhvede er 10 procent højere end normalt. Det har naturligvis stor betydning for den samlede danske kornhøst.

God kvalitet

Jo højere udbytter der avles, jo lavere er indholdet af protein normalt i kornet. Det benævnes ofte som en ’fortyndingseffekt’.

Det ses især i årets høst af maltbyg, hvor flere foderstoffirmaer har sænket kravene for proteinindholdet fra det normale interval fra 9 til 11 procent til at godkende maltbyg med et proteinindhold fra 8,5 til 11.

Fra de to største danske grovvareselskaber, DLG og Danish Agro, er meldingen, at der aldrig før er indvejet så store mængder maltbyg, og at kvaliteten er særdeles god. De melder tilmed om en høst, der har været meget intensiv.

- Vi har aldrig indvejet så meget korn på vores anlæg, som vi gjorde i den travleste periode i år. Godt vejr og en imponerende kapacitet på mejetærskerne gjorde, at kvaliteten var i top og kornet var tørt. Derfor kunne vi på trods af de store mængder korn følge med, siger Mogens Frederiksen, direktør for afgrødehandel hos DLG.

Samme melding lyder fra Danish Agro, hvor grovvaredirektør Henning Fogh tilføjer, at Danish Agro i år har vejet mere korn ind end normalt. Det skyldes de høje udbytter, som har gjort, at planteavlere har leveret større mængder. Derudover er der en del landbrug med husdyr, som har kunnet sælge en større del af årets høst end normalt.

Obs. Grafikken er rettet. Der havde sneget sig en fejl ind i tallet for 2021. Derudover er det præciseret, at DLG vurderer Danmarks HØST til 27 milliarder kroner. Tidligere stod der KORNHØST flere steder i teksten. Værdien af blandt andet raps er således også med i de 27 milliarder kroner. 

Faktaboks

Sådan har vi gjortLandbrugsAvisens høstprognose er beregnet på grundlag af ugentlige indberetninger fra planteavlskonsulenter 12 steder i landet. Prognosen kommer, når to tredjedele er høstet og opdateres løbende. I november kommer Danmarks Statistik med en foreløbig prognose, som bygger på 2.800 spørge-skemaer, som næste forår bliver til en endelig prognose.LandbrugsAvisens prognose afviger typisk 0-5 procent fra Danmarks Statistik. 

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.