Endnu et hårdt slag for gødningspriserne

Ugen på Spidsen: Ruslands melding om at lukke for gasforsyningerne til Polen og Bulgarien er ikke kun et hårdt slag for befolkningen i de to lande. Det påvirker også gas- og energiforsyningen i resten af EU – ligesom det kan fyre op under de i forvejen høje priser på handelsgødning, mener denne uges klummeskribent på Mark.

Polens og Bulgariens manglende vilje til at betale for russiske varer med rubler, har fået Rusland til at lukke for gassen til de to lande.

Det får vidtrækkende konsekvenser for de to lande, lige som resten af EU i sin solidaritet med de to lande også kommer til at mærke konsekvenserne af den manglende forsyning med gas.

En helt konkret konsekvens var, at de polske gødningsfabrikker umiddelbart efter meldingen suspenderede priserne på polsk fremstillet handelsgødning. De frygter, at prisen for gas vil stige, og at den manglende gas kan give begrænsninger i produktionen af gødning, hvor gas er så afgørende.

Gas af ballonen

Konsekvensen af de manglende gasforsyninger til Polen og Bulgarien kan meget vel blive, at den polske produktion af gødning vil falde, og at Polen ikke i samme omfang som tidligere vil eksportere handelsgødning til EU og Danmark. 

Det ligger pres på et i forvejen hårdt presset marked. 

Konsekvensen har også været, at gødningsfabrikker over det meste af Europa har reageret prompte ved at suspendere priserne for gødning.

De vil ikke sætte prisskilt på gødningen, så længe de ikke kender prisen på gassen. 

Dermed er der lige nu ikke mulighed for at købe gødning i et marked, der ellers traditionelt kan være favorabelt for landmændene, da gaspriserne traditionelt har været lave i forårs-månederne. 

Det store spørgsmål er, hvor lang tid der går, inden fabrikkerne igen starter produktionen af gødning, og hvor dyr gødningen bliver.

Det er umuligt at gætte på i den nuværende situation.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.