Engelsk farmer får vild pris for specialkorn: 1.045 kr. pr. hkg
Engelsk økologisk planteavler henter tårnhøj pris på enkorn-hvede, men til gengæld er arealet lille og udbyttet småt.

Økologi og gamle kornarter. Det er to vigtige nøgleord for den engelske planteavler Tim Sellers til at opnå en tårnhøj pris for nogle af sine afgrøder.

For en af de dyrkede kornarter, enkorn-hvede, lyder afregningsprisen på hele 1.200 pund pr. ton, svarende til 1.045 danske kr. pr. hkg, skriver netavisen Farmers Weekly.

Til gengæld er enkorn meget vanskelig at få det til at lykkes, og derfor dyrker han i denne sæson kun 0,6 hektar enkorn-hvede med et forventet udbytte på 25-50 hkg pr. hektar.

Grøngødning og almindelig hvede

Tim Sellers driver et markbrug på 190 hektar i East Yorkshire i det nordøstlige England.

Markerne blev omlagt til økologi i 1999, og i dag omfatter en del af markplanen specielle kornarter som højværdiafgrøderne enkorn-hvede og spelthvede, der bliver suppleret med havre, hvede og kløver.

Sædskiftet roterer mellem seks afgrøder med almindelig hvede som første kornafgrøde efterfulgt af enkorn, spelt eller havre. Før hveden er indsat et år med grøngødning i form af vikke eller kløver.

For specialkornet går den engelske farmer efter sorter med en god sygdomsreiststes og et godt plantedække, så afgrøderne bedre kan "passe på sig selv".

Håndværksbrød og morgenmad

Tim Sellers sælger specialkornet til uafhængige møllere med specialleverancer til markedet, og dermed undgår han, at priserne følger verdensmarkedet. Han sælger høsten hen over året for at optimere priserne, der er sårbare overfor import på grund af et volumenmæssigt lille marked.

Kornet anvendes til brød hos håndværksbagere og til morgenmadsprodukter.

Udover markbruget hører også et lille bageri til Tim Sellers bedrift. Her fremstiller Tim Sellers kone og to døtre morgenmadsprodukter og i særlige tilfælde brød, til dels med anvendelse af farmens egne produkter.

Selv om den engelske farmer altså opnår skyhøje priser for nogle af afgrøderne, er udbytterne også så små , at farmen alt i alt ikke har en bedre økonomi end hvis den var drevet konventionelt, vurderer Tim Sellers. 

Til gengæld, mener han, vil han i fremtiden være et hestehoved foran i kampen om at få del i hektarstøtte, som tildeles ud fra et kriterie om miljøvenlig drift af jorden

sbu

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.