Engelsk farmer sår en hektar vinterraps med drone på tre minutter

Den engelske landmand Olly Harrison har i år forsøgt sig med etablering af en hektar raps ved at sprede rapsfrø via drone. Falder forsøget godt ud, har han nye planer om drone-etablering af afgrøder i 2024.

Den engelske farmer Olly Harrison, der driver et landbrug tæt ved Liverpool, har i år sået både et areal med efterafgrøder før høst af hvede og senere en hektar vinterraps ved hjælp af en såkaldt quadcopter drone.

Dronen blev lejet og betjent af firmaet Quadrotor Services, der har landbrug som kunder.

Den benyttede drone har en gennemsnitlig hastighed på 7,7 meter pr. sekund og en lastkapacitet på 25 kg.

- Ved spredning af rapsfrøene fløj vi tre omgange med en arbejdsbredde på otte meter i seks-syv meters højde. Det tog kun tre minutter, fortæller Olly Harrison til netmediet Farmers Weekly.

Ifølge Quadrotor Services kan dronen under optimale betingelser flyve 12 meter pr. sekund, og her er  arbejdskapaciteten 20 hektar pr. time, inkl. tid til skifte af batteri.

Den anvendte drone er simpel at betjene via en app på telefon eller tablet og koster 27.000 pund (235.000 danske kroner). En større drone med lastkapacitet på 55 kg koster 35.000 pund (305.000 danske kroner).

Hvis etablering af rapsen falder godt ud, er Olly Harrison næste plan med dronen at så hirse i en vinterbygafgrøde til juni 2024.

Landmand: Store fordele, men lovgivning skal følge med

Britisk lovgivning forbyder pt. spredning af planteværnsmidler via luftfartøjer, herunder bejdset udsæd, og derfor blev der ved ovennævnte praksis anvendt ubehandlet udsæd.

Desuden må en drone ikke flyve tættere end 50 meter på tilfældige personer, den må ikke flyve som del af en sværm, ligesom droner skal betjenes af en operatør.

- Jeg kan virkelig godt se fordele ved at så afgrøder via droner, fordi det er tidsbesparende, og man kan undgå jordpakning. Men lovgivningen i dag er for langt efter teknologien, og dette hul skal lukkes, før vi kan opskalere anvendelsen af droner, siger Olly Harrison.

Og måske er der lysere tider på vej for britiske landmænds anvendelse af droner til markarbejdet.

Quadrotor Services og den britiske droneimportør Autospray Systems har nemlig søgt licens hos de britiske myndigheder til at sprede sneglegift og sprøjte med glyphosat mod blandt andet agerrævehale med droner, og en tilladelse skulle være tæt på, skriver Farmers Weekly.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.