Engrapgræs giver 2.320 kg råvare - jeg er rigtig godt tilfreds

Med et udbytte på 2.320 kg råvare i engrapgræs og 2.185 kg råvare i rødsvingel glæder Mogens Feldthusen sig over en god start på årets høst.

"Vi blev færdige med at høste 25 hektar Balin engrapgræs tirsdag aften. Udbyttet lå på 2.320 kg råvarer pr. hektar. Det er vi rigtig godt tilfredse med", siger Mogens Feldthusen fra Brandelev ved Næstved.

Han tilføjer, at frøene er skarpe og pænt udviklet. Endnu ved han ikke, hvor meget frarens der er i engrapgræsset. Men han er overbevist om, at han avler mere end de seneste fem års gennemsnit, som har ligget på 1.550 kg renvare i engrapgræs.

Ud over høsten af engrapgræs har han taget hul på høsten af de 42 hektar rødsvingel. I næste uge kommer turen til 60 hektar Yvette engrapgræs og senere de 42 hektar rajgræs og 65 hektar spinat.

Frø har nemlig høj prioritet på de i alt 900 hektar, som Mogens Feldthusen driver sammen med sin bror, som passer svinebesætningen med 560 søer, salg af 30 kg smågrise samt opfedning af 13.000 slagtesvin.

Rødsvingel skårlagt

"Sidste år skårlagde vi rødsvinglen, da den på grund af tørken var meget tvemoden. Det gik rigtig godt. Derfor har vi igen i år haft maskinstationen til at skårlægge rødsvinglen", siger Mogens Feldthusen.

Han tilføjer, at det med den megen blæst i denne uge har været den helt rigtige beslutning. Ellers ville rødsvinglen helt sikkert have drysset og tabt mange frø.

"Vi har høstet 2.185 kg råvare og et vandindhold på 12 procent på vores 25 hektar med tredjeårs Casanova rødsvingel. Det er bare en fornøjelse at få en tør råvare hjem, og med en smule frisk luft er frøene klar til at blive lagt på lager", siger Mogens Feldthusen.

Han forventer, at udbyttet øges, når han tager hul på andenårs marken.

Vigtig vækstregulering

En af denne vækstsæsonens største udfordringer ved dyrkningen af frøgræs har været vækstregulering, som blev vanskeliggjort af kulde og tørkestressede afgrøder mange steder.

"Vi bor på en forholdsvis mild lokalitet og var ikke specielt hårdt ramt af frosten i foråret, ligesom vi nåede at få nedbør til frøgræsset i ellevte time", siger Mogens Feldthusen.

Han tilføjer, at rødsvingel, rajgræs og Balin engrapgræs blev vækstreguleret med 0,4 liter Moddus pr. hektar 30. april. To uger senere fulgte han op med yderligere 0,4 liter Moddus pr. hektar i rajgræsset.

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.