Er det klimavenlige landbrug ved at udkonkurrere økologi?

Ugen På Spidsen: For få år siden troede jeg ikke, der var meget, der kunne true økologiens sejrsgang hos forbrugerne. Politikerne talte endda om at gøre al planteavl i Danmark økologisk. I dag er der kommet helt andre boller på suppen. Hvem skulle have troet det, spørger ugens klummeskribent på Mark.

For nylig var jeg sammen med nogle unge mennesker, der arbejder i landbrugsbranchen. Samtalen faldt på klima kontra økologi - og de sagde noget, der fik mig til at spidse ører.

Noget der selv har strejfet mine tanker de senere år - og som jeg også har hørt blandt andre unge mennesker - inklusiv vores egne tre teenagere derhjemme.

De sagde, at for dem og alle andre unge, de kender, er klimahensyn i landbrugsproduktionen og fødevarer den absolut vigtigste faktor - og langt, langt vigtigere end økologi.

Faktisk er økologi ikke noget, de rigtig går op i. Det er klimaet, der er det nye "sort" hos unge mennesker.

Er klimaet i gang med at udkonkurrere økologi?

At klimadagsordenen på få år er stormet ind i landbruget og samfundet med stormskridt, er ingen vist i tvivl om.

Det var en ung svensk teenager der for alvor satte klimaet på dagsordenen for få år siden - og fik lavinen til at rulle. Nu behøver ingen længere hendes løftede pegefinger - klimalavinen ruller helt af sig selv.

I dag er det ved at være sådan, at virksomheder der ikke tager hensyn til klimaet i deres produktion, strategi og identitet, nok ikke skal regne med at have en lang levetid.

Men for en som mig, der har været en del af landbrugsbranchen op gennem 80erne, 90erne og 00erne, hvor økologien for alvor udviklede sig fra en lille, idealistisk nicheproduktion til en stor produktion og trend i både samfund og landbruget, ja så er det alligevel meget overraskende og tankevækkende, at økologi ikke fylder mere hos ungdommen i dag.

Og jeg spørger mig selv, om klimaet i disse år lige frem er ved at udkonkurrere økologien?

Økologi versus konventionel

Ikke at den økologiske produktion ikke er klimavenlig. Det vil enhver økolog selvfølgelig hævde, at den er.

Og det er den da også på en del punkter. Først og fremmest bruges der ikke kunstgødning og pesticider - som er to produktioner, der belaster klimaet ret så meget.

Økologernes svøbe er dog dels at udbytterne er lavere end de konventionelle, dels at de er tvunget til at bearbejde jorden meget.

Først og fremmest er pløjning ofte en nødvendighed for at holde skik på ukrudt uden kemi - det samme er gentagne harvninger. Og det koster både brændstof og giver en større udledning af klimagasser - hvilket ikke er ret klimavenligt.

Samlet set er den mest udbredte antagelse nok, at økologi har en lidt lavere klimabelastning pr. hektar - mens konventionel planteproduktion har en lavere klimabelastning pr. produceret enhed, fordi de typisk har meget større udbytter.

Den nye driftsform Conservation Agriculture, hvor jorden ikke bearbejdes, ser dog ud til at være vinderen på begge punkter. Det er lidt en mellemform mellem økologisk og konventionel planteavl - og har faktisk knækket koden til at producere høje udbytter med en lav klimabelastning. Godt nok bruger de pesticider - men det har de også stor fokus på at minimere.

Forbrugerne er i vildrede

Så forbrugerne er i vildrede. Mange ser stadig gerne, at brugen af pesticider udfases - og derfor støtter de op om økologi.

Men efterhånden som klimaet fylder mere og mere i forbrugernes hoveder, vil de måske hellere betale ekstra for klimavenlige produkter end for økologiske.

En anden faktor, der kan spille ind, er de stærkt stigende fødevarepriser. Det gør det sværere at have råd til at betale ekstra, for alt det man tror på. Og så kan man blive nødt til at vælge. Her er jeg slet ikke i tvivl om, at det bliver de klimavenlige produkter, der vinder på sigt.

Det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet.

Kan økologerne arbejde sig hen mod en mere klimavenlig produktion end i dag, er de selvfølgelig stadig med på vognen. De forsker da også en del i at minimere jordbearbejdningen, bl.a. i Carbon Farm projektet. Men det er en svær opgave - koden er slet ikke knækket endnu.

Og det haster - for klimabølgen ruller stærkt.

Alt i alt er det en spændende udvikling, vi er vidne til i disse år - som jeg bestemt ikke havde set komme for blot få år siden.

Merete Hattesen er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark online, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.