Esben Lunde: Blåt kort får mere endelig form til efteråret

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen bekræftede ved åbent samråd om det blå Danmarkskort, at det ikke beskriver den endelige geografiske fordeling af kvælstofkrav.

Det blå danmarkskort over fremtidens geografiske kvælstofkrav i landbruget er ikke endeligt, men skal mest ses som en illustration af et værktøj i den fremtidige regulering af landbruget.

Kortet vil, formentlig til efteråret, når de nye vandområdeplaner er på plads, få en mere endelig form.

Det vil ske i takt med, at Miljø- og Fødevareministeriets arbejde med at udforme og konkretisere den kommende, målrettede regulering skrider frem.

Og under alle omstændigheder vil kortet være dynamisk: De mørkeblå, mellemblå og lyseblå farvekoder på kortet vil kunne ændres over tid i takt med ny viden, f.eks. fra konkrete målinger, eller når resultater af en miljøindsats viser sig.

Det oplyste Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ved sit første samråd i miljø- og fødevareudvalget torsdag formiddag.

Samrådet var indkaldt af Liberal Alliance.

Vil løbende blive ændret

»Der er tale om et kort, som der løbende vil blive lagt ny information ind i. Det vil blive et meget brugbart kort,« sagde Esben Lunde Larsen ved samrådet.

Han oplyste også, at det kan tænkes, at kortet over tid vil blive udvidet med en fosfor-dimension.

Krav kan lempes igen

Carsten Bach, miljøordfører i Liberal Alliance, og fødevareordfører Mette Bock spurgte begge meget ind til, om landmænd vil kunne få lempet - eller strammet - kvælstofkravene til deres bedrift, hvis konkrete målinger - evt. deres egne i kraft af den nye »udfordringsret« - viser, at udledningerne fra deres arealer er mindre end antaget på det blå danmarkskort.

Det bekræftede Esben Lunde Larsen.

Men han tilføjede, at den geografiske fordeling af kvælstofkravene ikke vil blive justeret hvert eller hvertandet år, men derimod kun hvert femte år.

Korrektion hvert femte år

»Hvis målinger dokumenterer yderligere miljøeffekter vil det kunne medføre en korrektion af indsatskravene i næste vandplanperiode - både den ene og den anden vej.

Og her er det fem-årige horisonter, som matcher det, vi arbejder med på vandområdet,« sagde Esben Lunde Larsen.

Ikke dynamisk nok

Den oplysning skuffede Carsten Bach og Mette Bock, som begge havde håbet på en hurtigere kadence og større dynamik.

»Fem-årige horisonter er noget mindre dynamisk end det, jeg havde håbet og forventet. Og det giver ikke den helt store motivation til erhvervet til at foretage målinger og sætte sig i udgifter, hvis det ikke giver sig udslag i ændret regulering før tre-fire år senere,« siger Carsten Bach.

Han mente, det er et emne, der må debatteres yderligere.

Ikke kendt af landbruget

Carsten Bach, der havde indkaldt til samrådet, havde også ønsket at få opklaret, hvad det blå kort bygger på, hvem der står bag det, og om eksempelvis landbrugets organisationer har haft kortet i høring, før det blev vedlagt aftalen om landbrugspakken.

Til det sidste svarede Esben Lunde Larsen klart nej: »Erhvervet« har ikke haft mulighed for at se det blå kort på forhånd.

Baggrund fortsat uvis

Men hvordan kortet mere præcist er blevet til, og hvilke data, det bygger på, var Esben Lunde Larsen ikke meget præcis om.

Han lovede imidlertid at oversende et »teknisk notat« til Miljø- og fødevareudvalget om det.

Kort var udleveret

Carsten Bach oplyste i sidste uge til LandbrugsAvisen, at han ikke selv havde set det blå kort under forhandlingerne om landbrugspakken.

Det er dog ikke korrekt, oplyser han i dag. Det var rent faktisk med i en mappe, som politikerne, der forhandlede landbrugspakken, fik udleveret på et sent tidspunkt.

»Der har min hukommelse spillet mig et puds. Det er lidt svært at holde styr på, hvad det var for bilag, vi fik udleveret hvornår i forbindelse med de meget sene forhandlinger.«

Tvivl om målinger

Ved samrådet problematiserede både Alternativets Christian Poll og Enhedslistens Søren Egge Rasmussen de forhåbninger, som partierne bag landbrugspakken har til de 100 nye målestationer, der skal stilles op som led i aftalen.

De mente ikke de vil forslå ret meget eller give stort bedre belæg for fremtidig regulering.

Esben Lunde Larsen fastholdt dog, at det alt andet lige er bedre med 500 målestationer end 400 - og at de to politikere dermed indirekte erkendte, at kvælstofmodellerne bag den hidtidige, generelle regulering hviler på et meget spinkelt grundlag.

»Alt andet lige forbedrer det da vores vurdering af situationen i forhold til tidligere,« sagde Esben Lunde Larsen.

Ingen kommentarer

Flere ordførere fandt anledning til at spørge ind til Berlingskes artikler om statsminister Lars Løkke Rasmussens og andre Venstre-ministres rolle under forløbet om landbrugspakken.

Men Esben Lunde Larsen afviste at kommentere spørgsmålene.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.