Esben Lunde vil af med voldsomt store bøder
Små problemer på marken kan vokse sig enorme i en dansk landmands regnskab, fordi EU kan tidoble træk i støtten i forhold til forseelsen. Det vil miljø- og fødevareministeren have ændret.

Glemmer en landmand at slå sin brakmark i et miljøfokusområde på én hektar, så risikerer han at miste støtten på et areal, der er op til 10 gange større.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) foreslår derfor EU’s landbrugskommissær Phil Hogan, at der indføres mere proportionalitet i sanktionerne. Forslaget er indspark til kommissærens arbejde med at forenkle EU’s landbrugspolitik. Det oplyser han i en pressemeddelelse.

"Jeg er optaget af, at det skal være enkelt og rimeligt at være landmand. Overholder man ikke reglerne, er det rimeligt med en sanktion. Men det er alt for voldsomt, når man risikerer træk i EU-støtte for et areal, der er ti gange større, end dét forseelsen går på. Vi skal have proportionerne tilbage, når der bliver trukket støttekroner fra danske og europæiske landmænd," siger Esben Lunde Larsen.

Behov for strømlining af EU-reform

Det er ikke kun sanktionerne, som trænger til et servicetjek. I et brev til landbrugskommissæren gør miljø- og fødevareministeren det klart, at der er brug for flere forenklinger af reglerne om grønning i EU’s landbrugspolitik. Reglerne har nu fungeret i et år, og EU's landbrugskommissær har bebudet et forenklingsudspil af de grønne krav til sommer.

Esben Lunde Larsen foreslår blandt andet kommissæren at smidiggøre kontrolbesøgene hos landmændene, så myndighederne ikke sender kontrollører ud til den samme landmand flere gange på et år.

Landbrugskommissær vil lade landmænd slippe med advarselMark Torsdag 21. januar 2016 · 09:42

Samtidig foreslår ministeren at fjerne kravet om, at mindre fritidslandbrug på under 30 hektar skal tvinges til at køre ud med såmaskinen flere gange, fordi EU-reglerne kræver, at deltidslandmænd sår flere typer afgrøder på de små bedrifter.

"Reglen for fritidslandbrug betyder rask væk, at landmændene overvejer at bortforpagte jorden, fordi det er bøvlet at skulle så og høste flere afgrøder på forskellige tidspunkter det enkelte år på et mindre areal. Det giver hverken flere afgrøder eller mere liv på marken, som jo ellers var hensigten med reglen. Derfor foreslår jeg, at reglen ophæves helt, så det bliver attraktivt for landmænd med mindre landbrug fortsat selv at dyrke deres marker," siger Esben Lunde Larsen.

 

 

Faktaboks

Det forventes, at EU-Kommissionen på baggrund af input fra interessenter og medlemsstater vil fremlægge et forenklingsudspil af de grønne regler sommeren 2016.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.