Et kemisk middel gav særligt mange panderynker i 2020

Et forbud mod brugen af Reglone vil være en katastrofe for den danske produktion af kartofler, engrapgræs og hvidkløver. Katastrofen blev afværget i 2020, men der skal findes alternativer, understregede sektordirektør i sin beretning på Planter I Fokus.

”Da vi stod i juni 2020 uden midler til nedvisning, var det nok kun folk med indsigt i dyrkning af kartofler, der forstod, hvor tæt vi var på en katastrofe. En dansk produktion af kartofler, der skal ligge på lager kræver nemlig hundrede pct. effektiv vækststandsning. Det er helt afgørende for, at vi overhovedet kan producere, og 98 pct. er ikke nok.”

Det fortalte Troels Toft, da han tirsdag formiddag aflagde sin beretning på årsmødet i Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion.

Han tilføjer, at dispensationen til brug af Reglone i kartoflerne kom i sidste øjeblik, men at det holdt hårdt.

På lånt tid

Brugen af Reglone til effektiv vækststandsning af læggekartofler er fuldstændig afgørende for, at danske kartoffelavlere kan dyrke gode sorter af melkartofler, der er tilpasset det danske klima. Samtidig har Danmark en betydelig eksport af læggekartofler.

”Det skal vi fortsat have i fremtiden. Derfor arbejdes der intensivt på alternativer til nedvisning med Reglone. Men det tager tid”, sagde Troels Toft.

Alternativerne tæller bl.a. mekanisk vækststandsning, samt forskellige behandlinger med syre og kemi. Endnu er der dog ikke udviklet effektive brugbare løsninger.

Afventer afgørelse

Dispensationen for brug af Reglone blev kun givet for et enkelt år. Derfor er det endnu uvist, om danske kartoffelavlere kan nedvisne læggekartofler med Reglone til den kommende sæson. 

”Vi har sikret os sikker anvendelse af Reglone. Både for miljø og sundhed. Vi har arbejdet på højtryk for at skaffe os nødvendig dokumentation, og afventer nu en afgørelse”, sagde Troels Toft.

Han tilføjede, at der til brug i engrapgræs og hvidkløver blev givet dispensation før jul. Det er af stor betydning. 

Troels Toft udtrykte også glæde for den dialog, Seges har haft med myndighederne og Århus Universitet omkring problemstillingen med Reglone.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.