EU-Mål: Pesticidbelastning skal reduceres med 50 procent i 2030

EU rumler med ny forordning, som kan føre til, at danske landmænd skal reducere pesticidforbruget med 35 procent i 2030. I gennemsnit for alle EU-lande er målet, at pesticidforbruget skal reduceres med 50 procent.

EU har præsenteret en meget ambitiøs plan for EU-landenes brug af pesticider i Farm to Fork.

Det politiske mål er, at EU-landenes pesticidbelastning skal reduceres med 50 procent i 2030.

Det betyder ifølge EU’s oplæg, at danske landmænd skal reducere deres pesticidbelastning med 35 procent i 2030, mens andre lande skal reducere deres pesticidbelastning med helt op til 70 procent.

Foreløbig er der tale om et udkast til forordning. Flere af EU’s medlemslande har da også tydeligt tilkendegivet, at forslaget skal tilbage i udvalg. 

Ambitiøst mål

Selvom det er vigtigt at understrege, at der er tale om et forslag – og at der ikke er vedtaget noget endnu – så påkalder forslaget sig stor opmærksomhed fra EU´s medlemslande. 

Pesticidbelastningen bliver udregnet ud fra den dosis, der bliver kørt med, kombineret med de enkelte midlers miljøprofil. Helt overordnet er midlerne delt i fire grupper i forhold, til hvor meget de belaster miljøet. 

Pesticidbelastningen for et middel fremkommer således ved at gange med en faktor, som angiver midlets miljøprofil. Biologiske midler ganges i forhold 1:1 for hvert kilo, der bruges. De næste grupper ganges i forhold henholdsvis 1:8 og 1:32. Mens midler, der bruges med dispensation, skal ganges i forhold 1:64.

Der er således stor gevinst ved at finde alternativer til at bruge eksempelvis Reglone, som i Danmark kun må bruges med dispensation. Ligesom det vil være attraktivt, hvis man i stedet for de pesticider, der bruges i dag, kan udvikles effektive biologiske bekæmpelsesmidler.

Intet er dog vedtaget endnu - og det er langt fra sikkert, at de politiske mål, som de ser ud lige nu, bliver til virkelighed.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.