EU: Risiko for mindre frostskader i Danmark - planteavlschef tvivler

Der kan potentielt være frostskader i danske marker, især i Midtjylland. Sådan lyder vurderingen i EU-Kommissionens afgrøderapport, januar måneds Mars-rapport.

Det var kuldebølgen fra Skandinavien til Balkan for to uger siden, d. 6. januar, som - dog i mindre grad - kan have skadet vinterafgrøderne, lyder vurderingen fra EU-Kommissionens analytikere. Også afgrøder i Skåne har været udsatte.

"Ifølge vores model forårsagede den skarpe temperaturfald, kombineret med et svagt snefald i nogle regioner, frostskader i dele af Ungarn, Slovakien, det sydlige Sverige, Danmark og Rumænien," skriver EU-Kommissionen, som også nævner risici for skader lokalt i Tyskland, Polen og Tjekkiet.

I Danmark kan der især i Midtjylland komme hård kulde, men Lars-Ejler Hansen, planteavlschef hos LMO, har ikke registreret frostskader under sine ture rundt i området.

"Så skulle det være i rapsen, men det tvivler jeg også på," siger  Lars-Ejler Hansen.

Lars-Ejler Hansen siger, at planterne står godt i hans område takket være en rigtig god etablering i efteråret.

To forhold kan dog spille ind og gøre, at der alligevel kan være enkelte frostskader. EU-Kommissionens modeller viser, at vinterafgrøderne kun i meget lille grad har været hærdet mod kulde, eftersom efteråret og starten på vinteren har været meget mild.

Derudover har det stor betydning, om der har været et snedække, der kan beskytte planterne mod den bidende vind, og i Danmark har der kun været begrænset snefald.

Alligevel tvivler Lars-Ejler Hansen på, at der er frostskader i markerne.

Som regel, når han har registreret frostskader, har det skyldtes hård kulde i foråret, hvor planterne er gået ind i vækstsæsonen.

En anden klassisk situation er, at der kommer et stort snedække, som langsomt tør, hvorved planterne rådner.

Afstemning

Har du registreret frostskader i markerne?

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.