EUs areal med soja er fordoblet på fem år
Der er dog stadig lang vej for at EU kan blive selvforsynende med proteinafgrøder, hvoraf godt 90 procent bruges til foder.

De fleste proteinafgrøder er i de seneste år vokset i areal på de europæiske marker. Det fremgår af en ny rapport fra EU-Kommissionen.

Det dyrkede areal med soja er siden 2013, da der blev bedre muligheder for at støtte dyrkning af proteinafgrøder, fordoblet til en mio. hektar.

Også raps, som er den største proteinafgrøde, har noteret fremgang, og er siden 2003 vokset med 66 procent til 6,8 mio, hektar, dog primær drevet af anvendelsen til biodiesel.

Der er stadig lang vej for at EU kan blive selvforsynende med proteinafgrøder, hvoraf godt 90 procent bruges til foder. Selvforsyningsfraden i 2016/17 er opgjort til 99 procent for raps, 52 procent for solsikker og fem procent for sojabønner.

For proteinafgrøder som bønner, linser og ærter til fødevarer er der voksende efterspørgsel, og heraf produceres to tredjedele internt i EU.

Dyrkning af bælgafgrøder anses for at være mere usikker end et korn-raps sædskifte, og derfor er det nødvendigt med mere forskning, forædling og vidensdeling, påpeger EU-Kommissionen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.