EyeFoss klar til både maltbyg og hvede - og med udvidet netværk
Antallet af instrumenter i EyeFoss Netværket er øget i år, oplyser Dakofo.

I høsten 2018 blev analyseapparatet EyeFoss første gang anvendt, nemlig til maltbyg, og den anvendelse fortsætter til høsten i år. 

Desuden tages apparatet også i brug til analyser af hvede. Her bliver det muligt at analysere for knækkede hvedekerner og fremmede arter i hvede som byg, rug og havre . Det oplyser Dakofo i en pressemeddelelse.

Dakofo fortæller, at første år med EyeFoss gik planmæssigt, og derfor er det blevet besluttet at fortsætte med EyeFoss i år.

EyeFoss-analyseapparatet, der er udviklet i samarbejde mellem den danske kornbranche og Foss-koncernen, blev introduceret til at analysere prøver af maltbyg i høst 2018. Apparatet kan ifølge Dakofo analysere kornprøver hurtigt og effektiv, og kan bestemme beskadigede kerner og fremmede arter med stor nøjagtighed og ensartethed.

Antallet af instrumenter i Netværket er også øget.

Ligesom NIT Netværk er EyeFoss Netværket indført som et branchedækkende samarbejde, hvor instrumenterne er centralt overvåget og styret.

De to netværker supplerer hinanden anvendelsesmæssigt, idet NIT’en måler biokemiske parametre som protein, vand og stivelse i korn og andre afgrøder, mens EyeFoss’en bestemmer fænomener som beskadigede kerner eller fremmede arter.

”EyeFoss Netværket har på alle måder levet op til forventningerne, og samarbejdet imellem
de involverede parter har fungeret upåklageligt. Derfor er det oplagt at udvide samarbejdet i
2019 med de næste skridt henimod fuldt udbygget løsning på linje med NIT Netværket”, siger
direktør i Dakofo, Asbjørn Børsting, i pressemeddelelsen.

Faktaboks

EyeFoss

  • Mange kvalitetsparametre i korn er baseret på kernernes udseende og har traditionelt været bestemt ved visuel klassificering, hvilket er både tidskrævende og svært at standardisere.
  • Til høsten 2018 introducerede den danske kornbranche derfor EyeFoss’en til erstatning for de visuelle analyser.
  • EyeFoss’en er edviklet af FOSS Analytical A/S i samarbejdet med den danske brancheorganisation Dakofo og Seges.
  • Ved hjælp af et avanceret kamera tager EyeFoss’en et digitalt billede af den enkelte kerne i en kornprøve, hvorefter kernens visuelle egenskaber klassificeres matematisk og sammensætningen i den samlede prøve beregnes.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.