Få gode tips på temadag: Frugtbar jord reducerer CO2-udledning

Med enkle tiltag kan landmændene øge jordens frugtbarhed og reducere CO2-udledningen. Det sætter Agri Nord fokus på ved et temamøde den 6. februar.

Landbrugets CO2-aftryk skal reduceres. Og det kan gøres ret enkelt på marken.

"Hvis jordens frugtbarhed er god, så tilbageholder jorden mere CO2", siger Peter Skov Jensen, der er økologikonsulent i Agri Nord.

Han har taget initiativet til et temamøde om emnet torsdag den 6. februar hos Agri Nord i Aalborg.

"Noget af det vigtigste, landmænd kan gøre i klimakampen, er at putte CO2 tilbage i jorden", siger han.

Emnet er særligt relevant og aktuelt for økologer, som ifølge økologikonsulenten får skudt i skoene, at deres produktionsform er mere klimabelastende end de konventionelle landmænds.

"Men faktum er, at uanset produktionsform så skal landbrugets CO2-aftryk reduceres. Det står ikke til diskussion, og opbygning af jordens frugtbarhed er et effektivt redskab", siger økologikonsulenten.

Liv i jorden året rundt

Det er ret enkle tiltag, der skal til for at forbedre jorden.

"En nem måde er at nedmulde halm og planterester, for så lagrer du CO2’en i jorden i stedet for at frigøre den ved at fjerne halmen", siger Peter Skov Jensen.

Landmanden kan også sørge for, at jorden er dækket af planter både i og udenfor vækstsæsonen. Det betyder, at der skal være planter efter høst, som kan pløjes ned det efterfølgende forår.

"Den nyeste forskning viser, at konstant plantedække sørger for mad til jordens mikroorganismerne svampe og regnorm hele året. Derfor trives organismerne og er klar og i topform til at omsætte halm og grønne planterester", forklarer Peter Skov Jensen.

På bedrifter uden husdyr, hvor planterester og halm er blevet fjernet fra marken gennem en årrække, er jordens struktur forringet, og den er blevet vanskeligere at dyrke.

"På temadagen introducerer vi forskellige metoder til at undersøge jordens struktur og dens frugtbarhed, og vi giver en række bud på, hvordan du kan arbejde med at forbedre din jords frugtbarhed", siger Peter Skov Jensen.

Større biodiversitet

Det er ikke kun reduktion af CO2-udledningen, der er en gevinst ved at forbedre jordens frugtbarhed. En mere frugtbar jord vil også forbedre biodiversiteten.

"Hvis du gør noget for kulstofindholdet i jorden, vil den også blive et bedre levested for insekter. Flere insekter vil betyde flere agerhøns og fasaner og som følge deraf flere rovdyr", siger Peter Skov Jensen.

Faktaboks

Temamøde om jord og CO2-udledning 

  • Alle interesserede indbydes til temamødet 6. februar
  • Mødet afholdes hos Agri Nord i Tårnsalen på Hobrovej 437, Aalborg SV

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.