Fælles om frøhøst: Min nabos mejetærsker er god til at høste på roden, og så høster jeg det skårlagte
I Søllested på Lolland høstes der netop nu engrapgræs af sorten Geisha og Evora.

På Ålestrup ved Søllested på Lolland er høsten i fuld gang. 

Gården ejes af Svend Erik Olsen, som driver 115 hektar med henholdsvis rødsvingel og engrapgræs. 

"De er i øjeblikket igang med at høste de 50 hektar engrapgræs af sorten Geisha, og er også startet på 20 hektar af sorten Evora" siger Stig Oddershede til Landbrugsavisen.dk

Stig Oddershede er konsulent hos DLF, og det er også til dem frøene leveres, når de har været forbi tørreriet på gården.

"Svend Erik ringede til mig og sagde at nu var det nu, og så måtte jeg jo ud og se hvordan det stod til," siger Stig Oddershede, der kan fortælle at der foreløbig er høstet 29 ud af de 50 hektar 1. års engrapgræs af sorten Geisha.

Det er høstet direkte på roden med en vandprocent på 15-20. 

"Selvom marken har været lidt tynd, så har det været en god sæson. Vi fik en del regn i modningsperioden i juni, som har givet nogle veludviklede frø" siger Stig Oddershede og fortæller at rumvægten på Geishaen ligger pænt på 2,4 kg.  Det samlede udbytte for sorten Geisha ventes at blive på omkring 700 kg renvare.

På billedet ses Svend Erik Olsens nabo, Lars Fausing i sin Case IH 9010 mejetærsker fra 2009.

De to hjælper altid hinanden med høsten. Lars Fausing tærsker er god til at høste direkte, så han tager sig af 1. års marken. Imens kører Svend Erik Olsen rundt og skårlægger de 20 hektar 3. års enggrapgræs af sorten Evora på en anden mark.

I skrivende stund er der skårlagt omkring syv ud af de 20 hektar, som så skal ligge et par dage inden det hentes hjem. Rumvægten på denne sort er på omkring 2 kg, og Svend Erik Olsen regner med et udbytte på omkring 1.600 kg renvare. 

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen her eller deltag med dine egne billeder her

Når de to naboer er færdige med at høste engrapgræs hos Svend Erik Olsen, tager de fat på høsten af rødsvingel på nabogården.

"Men det bliver nok først efter weekenden, alt efter hvordan vejret arter sig" siger Stig Oddershede til Landbrugsavisen.dk

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr.: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel og vinterbyg
  • Mangler høst: Alm. rajgræs, vinterraps, hvidkløver, vinterhvede, vårbyg, triticale, rug og havre.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.