Færre alger: Vandkvaliteten i Kattegat bliver bedre

Målt på sigtdybde var vandet i Kattegat og i andre åbne, indre danske farvande i 2013 det klareste siden 1989.

Vandklarheden var i Kattegat 2013 det klareste siden 1989.

Det konkluderer forskere i rapporten  ”Vandmiljø og Natur 2013” fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. Rapporten sammenfatter resultaterne fra det nationale overvågningsprogram for vandmiljø og natur (NOVANA).

Især mindre algevækst er skyld i mere klart vand. Det tillader sollyset at nå længere ned i vandsøjlen og blandt andet gavne stenrevenes fastvoksende tangplanter og dermed det samlede økosystem på revene.

Den større vandklarhed understøtter sammen med en fortsat positiv udviklingstendens i 2013 for udbredelsen af ålegræs – også ud på dybere vand – i Limfjorden og i enkelte andre kystområder.

Det er et tegn på, at udviklingen for fjorde og kyst- og åbne farvande kan være ved at vende i gunstigere retning. Den positive tendens for iltsvindet i 2012 holdt imidlertid ikke i 2013, hvor iltsvindet var kraftigere end i årene 2010-2012.

Vandløb og søer

Knap 60 procent af ca. 250 vandløb, der undersøges for at beskrive den generelle tilstand og udvikling i danske vandløb, kunne i 2013 placeres i faunaklasse 5, der sammen med de to højere faunaklasser 6 og 7, er udtryk for en god økologisk tilstand. Antallet holder således niveauet fra de fem foregående år.

For søerne er der ikke observeret betydelige ændringer i 2013 set i forhold til de seneste foregående år. Det betyder, at de forbedringer, der gennem perioden fra 1989 er påvist i en række intensivt overvågede søer, stadig kan konstateres.

Forbedringerne er blandt andre markant lavere koncentrationer af kvælstof og fosfor i søvandet, øget sigtdybde, at planter vokser på dybere vand end i begyndelsen af 1990’erne, og at indholdet af alger målt som klorofyl a er lavere.

Samlet set bedre luft i årene

Overvågningen af luften i perioden 1990-2013 har vist, at tilførslen af kvælstof fra luften til natur- og vandområder varierer mellem årene afhængig af de meteorologiske forhold, men tilførslen er faldet set over hele overvågningsperioden 1990-2013. Samlet set er den mængde kvælstof, som tilføres fra luften til natur- og vandområder inkl. havområder, faldet med ca. 35 procent. Faldet har baggrund i en reduktion af såvel udenlandske som danske kilder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.