Færre frø på lager i Europa

Lagrene er i balance, men nye lande kan være på vej med frøproduktion.

Lagerbeholdningerne af græsfrø er faldende i Europa. Det skyldes især den knap så gode frøhøst i Danmark og Nordeuropa i 2016 og 2017.

”Det er godt, at de europæiske frølagre er kommet i balance. Det er et godt udgangspunkt at have, hvis dollaren svækkes og nordamerikansk frø atter bliver konkurrencedygtigt”, sagde bestyrelsesformand Christian Høegh-Andersen på DLGs generalforsamling i dag.

Til gengæld pegede han på, at prisforholdet mellem græsfrø og korn nu er blevet så stort i græsfrøenes favør, at det også er blevet attraktivt at producere frø i lande, hvor udbytterne er lavere end i Danmark.

”Det skæve prisforhold sætter en produktion i gang af frø, som markedet ikke har brug for. Polen kom tilbage på banen med en produktion i 2016 på cirka 16.500 hektar, og vi anser Polen som en væsentlig aktør på det europæiske marked for græsfrøproduktion affødt af de lave nuværende priser på korn”, sagde Christian Høegh-Andersen.

Polen var for 30-40 år siden en dominerende græsfrøproducent med omkring 70.000 hektar, men efter den politiske og økonomiske omvæltning i 1990 faldt arealet til det laveste niveau omkring 6.500 hektar i 2002.

En anden ting, der kan få indflydelse på den europæiske prisdannelse for rajgræs, er et fald i dollarkursen, hvor oversøiske frø får mulighed for at deltage i kampen om markedet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.