Før lægning af kartofler: Vær ekstra varsom efter våde måneder
Selv om de seneste dages flotte solskin og tørvejr har betydet, at vandet i vandløbet og grøfterne er sunket betydeligt, så står gundvandet højt mange steder og giver udfordringer.

Det kan snart blive kartoffeltid.

"Det gælder stadig, at jo tidligere kartoflerne kan komme i jorden, jo større vækst- og udbyttepotentiale er der, fordi solindstrålingen udnyttes mest optimalt af planterne i forårs- og sommermånederne. Det gælder især for kartofler med en lang vækstsæson som stivelses-, pulver-, og proceskartofler", siger planterådgiver Anette Møller Sørensen Sagro i en pressemeddelelse.

Og netop i denne sæson efter store nedbørsmængder handler det om at vurdere, hvornår arealerne er tjenlige og til at færdes på.

Ved for tidlig færdsel på våd, tung jord, vil jorden pakkes og dermed allerede fra start give kartoflerne de vanskeligste betingelser. Og selv om de seneste dages flot solskin og tørvejr har betydet, at vandet i vandløbet og grøfterne er sunket betydeligt, så står gundvandet højt mange steder og giver udfordringer.

"Vær derfor omhyggelig med fra mark til mark at vurdere det rette tidspunkt for klargøring af marken", anbefaler Anette Møller Sørensen, der forventer, at de første kartofler sættes i slutningen af ugen.

Hun råder også til at nøje at vurdere arealerne, alt efter om det er kold eller lun jord. Placér de sorter, der skal leveres tidligt, på arealer, som kan være vanskeligt at færdes på ved meget nedbør i efteråret

Arealer, der ligger højt og er lettere, er også ofte lunere marker, hvor man næsten altid kan færdes. Her bør man sætte kartofler til sen optagning for enten direkte levering fra mark eller til lagring.

Vigtigt med timing af læggekartofler i år

Tiden er nu til at time sine læggekartofler, således at de er i spiring, når jorden er tjenlig og vejrforholdene er til lægning. Det er vigtigt i år, hvor jorden sandsynlig vil være koldere, når lægningen begyndes.

Læggekartoflerne bør klargøres efter, hvornår de skal lægges og sorternes spirevillighed. Ved de mere spiretræge sorter bør temperaturen gradvis øges. I de mere spirevillige sorter bør de stadigvæk holdes lidt i ro til 10-14 dage, før lægningen bliver en mulighed.

Håndtér jeres læggekartofler grundlæggende så lidt som muligt og så skånsomt som muligt.

Hvis en håndtering skal gøres, så vælg de sunde partier først og brug jævnligt desinficeringsmidler. Efter håndtering skal kartoflerne holdes i god ventilation, så der ikke dannes fugt i toppen af partierne.

Det handler om at få timet kartoflernes spiring så de er klar til at komme i jorden, når jorden er bekvem, godt afdrænet og en jordtemperatur omkring de 6 ° C.

Anette Møller Sørensen, Sagro: "Håndtér læggekartoflerne så lidt som muligt og så skånsomt som muligt."

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.