Første økologiske havre overrasker med kæmpe udbytte og god kvalitet

Ved Skærbæk har Nicolai Aabling aldrig set noget lignede med resultaterne af deres økologiske grynhavre på syv ton råvare pr. hektar.

Rundt om i landet fortsætter høsten. For familien Aabling stod fredagen i grynhavrens tegn, hvor familien sammen fik høstet i alt 1,4 hektar økologisk grynhavre ved Skærbæk i Sønderjylland.

Med en vandprocent på 16 procent og cirka syv ton pr. hektar, er resultaterne for grynhavre gået overraskende godt, lyder det fra sønnen Nicolai Aabling på 23 år.

"Vi har aldrig set noget lignende, så det er dejligt. Det er altid godt, når det går godt. Kvaliteten er god og med mange kerner. De er lidt under normal størrelse, men der er rigtig mange af dem", siger han.

Marken blev pløjet i midt februar og sået med sorten Dominik den 28. februar. Som noget nyt pløjede de to cm længere ned i jordtypen JB 1-2 end normalt.

"Vi har slet ikke haft noget ukrudt i grynhavren, så høsten har fungeret rigtig godt, og der har heller ikke været insekter", siger Nicolai Aabling.


Kornet er lige nu lagt på lageret hjemme på gården, hvor det bliver tørret.

Bedste valg nogensinde

Til daglig er Nicolai Aabling i gang med at læse til landmand og er lige nu elev på et større kvæglandbrug. Når han ikke arbejder, tager han hjem til sin fars deltidslandbrug, hvor han hjælper til.

For cirka seks år siden omlagde deltidslandbruget på i alt 37 hektar om til økologi, og derfor selvfølgelig større risiko for at udbyttet bliver mindre på grund af insekter og ukrudt. Men det gør ikke så meget, fortæller Nicolai Aabling, der primært lægger vægt på et plus på kontoen.

"For det første havde vi det skidt med at bruge kunstgødning og sprøjtemidler, der også kostede en del penge. I forhold til jordtypen blev vi enige om, at vi gerne ville blive bedre til at passe på jorden. Det har været det bedste valg, vi nogensinde har taget. Det betyder meget for os, at der er en god harmoni mellem landbrug og natur", siger han.

Ikke godt for brødrug

Modsat grynhavre ser resultatet for økologisk brødrug på 14 hektar mindre positivt ud med lavt udbytte. Vandprocent er målt til mellem 11,4 og 14,7 procent.

"Vi havde en højere forventning til brødrug med et ton mere. Vi fik den sået for tidligt og har haft problemer med ukrudt, så vi har fået cirka fire ton pr. hektar", fortæller Nicolai Aabling.

Høsten af grynhavre ligger lige nu til tørring, hvoraf cirka fem ton går som foder til gårdens 12 ammekvæg, mens brødrug går til Hedegaard Agro. Derudover dyrker gården også elefantgræs og græs.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her


"Vi renser og tørrer med et gammelt anlæg, som vi selv har lavet", lyder det fra den kommende landmand.

Med de indsendte fotos er Nicolai Aabling den første til at sende fotos ind til Skyd Høsten Først i kategorien "havre" og vinder et gavekort til Restaurant Flammen.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, Triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.