Første alm. rajgræs i hus: Vi har vandet to gange - forventer over 2.000 kg

Regner Petersen, Bække vest for Kolding, høstede i går de første 2,5 hektar af 90 hektar 1. års alm. rajgræs. Han forventer et udbytte på den gode side af 2.000 kg renvare pr. hektar.

På planteavlsbedriften Teglgård ved Bække vest for Kolding blev høsten af alm. rajgræs skudt i gang i går mandag.

På bedriften dyrkes til høst i år 90 hektar med fire sorter af alm. rajgræs. I går gjaldt det sorten Algira, der er en tidlig tetraploid sort, som dyrkes første gang på bedriften.

"Vi fik høstet cirka 2,5 hektar ved en vandprocent på 25. Nu venter vi til onsdag med at høste videre, så frøgræsset kan nå at ligge og tørre lidt, nu hvor der er udsigt til nogle gode høstdage," siger Regner Petersen, der er ejer af bedriften.

På Teglgård høstes altid kun et år på rajgræsset, fordi udbyttet erfaringsmæssigt falder for meget ved 2. års høst.

Høsten sker altid direkte, og også nogle gange ved en så høj vandprocent som 30-35, hvis det er nødvendigt for at undgå dryssespild, og hvis vejrudsigten driller.

Rajgræsset er vandet to gange

På bedriften er der vandingsmulighed, og rajgræsset er vandet to gange i år, nemlig i april og sidste uge i juni.

Algira-rajgræsset er udlagt i renbestand i efteråret, men det bruges også af lægge frøgræs ud i vårbyg. Regner Petersen beskriver vækstsæsonen som god uden anmærkninger, og han forventer et udbytte på den gode side af 2.000 kg renvare for Algira-rajgræs.

På Teglgård ligger normaludbyttet for alm. rajgræs i omegnen af 2.200-2.300 renvare pr. hektar.

Mandagens høst blev gennemført med bedriftens Laverda 305, årgang 2008 med 25 fods skærebord og med Regner Petersen i førersædet.

Derudover ejer bedriften en Laverda 306, som bliver kørt at Finn Bloch, der er fuldtidsansat på bedriften. I høst lejes mandskab ind til at køre fra. Frøet lægges på eget planlager og leveres til DSV-Frø.

Teglgård har et markareal på 550 hektar, og i markplanen i år er alm. rajgræs, vinterrug, vinterhvede, havre, vårbyg og vårraps i fremavl.  

Med det indsendte foto er Regner Petersen vinder af konkurrencen Skyd Høsten Først i kategorien alm. rajgræs.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden. 

Emneord Skyd høsten 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.