Første høst af hestebønner er i hus: Udbyttet går den rigtige vej for økolog
På Tyvelsesgaard har de hen over weekenden som nogle af de første høstet 46 hektar med økologiske hestebønner. Udbyttet skuffer bestemt ikke med lige over 4 ton pr. hektar.

På den sjællandske familiebedrift Tyvelsesgaard lidt syd for Ringsted tog man i weekenden fat på årets høst af hestebønner.

I alt har familien fra lørdag til mandag høstet 46 hektar økologiske hestebønner sat på JB 4-5 jord.

Anders Jensen, der ejer bedriften, prøvede tidligere på ugen at tage lidt af hestebønnerne, men her havde afgrøden en vandprocenten på 17 procent, så den plan blev hurtigt droppet igen.

Lørdag viste prøverne 13,5 i vandprocent, og markerne var klar. Udbyttet lyder på lige over 4 ton pr. hektar, hvilket Anders Jensen er ganske tilfreds med.

"Omkring 4 ton økologiske hestebønner er jeg godt tilfreds med", siger 44-årige Anders Jensen, der købte sin første bedrift i 1999 og overtog barndomshjemme efter sin far i 2005.

Hestebønnerne skal bruges til foder og er solgt til DLG.

Første øko-år

I alt er bedriften på 340 hektar blandet planteavl. Derudover har Anders Jensen og hans kæreste et par ammekøer, men det er ren hobby.

For to år siden startede de omlægningen til økologiske planteavl, og der er derfor første år Anders Jensen officielt høster økologiske hestebønner.

"Første år gav de ikke så meget, kun 1,5 ton pr. hektar, det var i 2018 og det meget tørre år. Sidste år gav de så lige knap 4 ton, og i år lige godt 4 ton. Så det går den rigtige vej. Jeg tænker, at vækstsæsonen har været ret god i år", siger Anders Jensen.

Sået med udlæg af rajgræs

Generelt har det været et godt høstår på Tyvelsesgaard, og kun en kortvarrig svampesygdom drillede i hestebønnerne.

"Men hestebønnerne var visnet helt ned og der var ikke noget ukrudt, så høsten gik utrolig nemt og uden de store problemer", fortæller Anders Jensen og fortsætter:

"Det er nok fordi, vi som økologer ikke kan sprøjte mod svampe og skadedyr, at vores hestebønner er lidt før modne. Svampesprøjter man, så forbliver hestebønnerne grønne lidt længere tid".

Der er sået udlæg af rajgræs i hestebønnerne, og frøene står også rigtig godt i år.

"Vi har cirka 80 hektar med græsfrø, og vi bruger altid hestebønnerne til at lægge græsfrø i. Hestebønnerne fikserer kvælstof i jorden, så der er 100 kg N (kvælstof eller nitrogen red.) i jorden til den næste afgrøde, og så er det en fordel at have græsfrø, der starter væksten der".


 Anders Jensens far dyrkede også hestebønner i 80'erne, og var noget bekymret da han opdagede, at sønnen også ville dyrke afgrøden. Faderen husker nemlig, hvordan de måtte høste hen i november, men det er heldigvis ikke nødvendigt, når afgrøden er tidligt på den.   Foto: Marianne Bjerre

Tirsdag står programmet på høst af de sidste 8 hektar med lupiner, der er skårlagt. 

Med udsigt til regn i løbet af dagen gælder det om at få det sidste af høsten ind inden himlen begyndte at dryppe.

"Vi prøvede dem engang inden vi skårlagde dem, men da de også er økologisk dyrket var der alt for meget skidt og møg, så vi skårlagde og ventede på at det visnede væk. Nu håber jeg, at jeg får det ind inden regnen kommer".

Med de indsendte fotos er Anders Jensen vinder af "Skyd Høsten Først" i kategorien vinterrug.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

FAKTABOKS

Skyd høsten 2020 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner. Alle 13 afgrøder er nu modtaget i konkurrencen.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.