Første høst i 2018: Seks hektar med fremstormende afgrøde kom i hus
Planteavler ved Karlslunde høstede i mandags seks hektar hestebønner med et estimeret på 4,5 ton pr. hektar og et vandindhold på 40 procent.

Torben Bay Jørgensen, Kildevældsgården ved Karlslunde syd for København, var - formentlig - allerførste danske landmand på mejetærskeren i 2018.

Allerede i mandags i denne uge høstede den sjællandske planteavler med et markbrug på 245 hektar nemlig seks hektar hestebønner, fortæller ham til FRDK´s nyhedsbrev (Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark).

"De har stået på noget jord, jeg har forpagtet, hvor dræningen ikke er god nok," siger Torben Bay Jørgensen.

Vandprocent på 40

I markplanen for 2017 havde Kildevældsgården 18 hektar hestebønner, som leveres til produktion af hesteproteinmel.

12 hektar blev høstet sent i efteråret, oktober og november, med et udbytte på knap 6 ton pr. hektar og med 25-30 procent vand - så der var brug for masser af opvarmet luft for at nedtørre til den ønskede vandprocent på 12-13.

De sidste seks hektar blev altså fældet i mandags og blev høstet med et vandindhold på cirka 40 procent, og ligger nu til nedtørring på plantørreriet.

Hestebønner er fremtidens proteinkildeMark Onsdag 29. november 2017 · 17:35

Tærskningen gik fint, så længe det var frostvejr. Da bønnerne begyndte at være optøede, satte soldene til. Hele høsten kom dog alligevel i hus, bortset fra et lille stykke på 1.000 kvadrameter, der står under vand. 

Torben Bay Jørgensen skønner udbyttet til 4,5 ton pr. hektar - mens skovduerne nyder godt af spildet på marken.

"Når det nu ikke var muligt at høste rettidigt, er udbyttet ikke helt galt," konstaterer han.

Han har endnu ikke afklaret om hestebønnerne er velegnede til foder. Alternativt bliver de brændt i fyret. 

Hestebønner blev i 2017 dyrket på 15.000 hektar i Danmark, ifølge Oversigt over Landsforsøgene. Det er en stigning på 40 procent i forhold til året før.

Faktaboks

Kildevældsgården

*245 hektar

*Byg, hvede, raps, græsfrø, hestebønner

*Begyndte med reduceret jordbearbejdning i 1999, og har været pløjefri siden 2005.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.