Første hvede i hus: Høster i 28 graders varme - det er ikke godt i år
Torben Thomsen, TH Agro på Vestfyn, har i dag skudt høsten af vinterhvede i gang. Udbyttet skønner han til 50 hkg pr. hektar i snit mod normalt 80 hkg.

Så blev den første vinterhvede fældet. Her midt på eftermiddagen torsdag har TH Agro på det vestlige Fyn høstet otte hektar Benchmark-foderhvede på let jord.

De otte hektar er høstet på halvøen Helnæs, hvor hvedehøsten normalt begynder en uge senere.

Yderligere 12 hektar skal klippes i dag, fortæller ejer Torben Thomsen, der kører korn fra, mens medhjælper Christian Daneland Nielsen er pilot på tærskeren, en ti år gammel Claas Lexion 600 med 35 fods skærebord.

Høst i 28 graders varme

"Jeg har været fortrøstningsfuld længe, fordi vi har fået vand i maj, hvor andre ikke har fået.

Men her de sidste tre uger er det gået stærkt, og afgrøden er brændt godt af. Lige nu er det 28 graders varme her," siger Torben Thomsen.

Han skønner dagens udbytte til i snit 50 hkg pr. hektar mod et normaludbytte på 80 hkg på Helnæs, men med stor variation fra 40 til 70-80 hkg pr. hektar.

Halmmængden er omtrent det halve i forhold til normalt for sorten.

Vårbyghøsten i gang - udbytte nede på tre ton pr.hektarMark Torsdag 12. juli 2018 · 10:54

Som en lille trøst er kvaliteten af kernerne god med 14,5 procent protein og en hektolitervægt på 70. Vandindholdet er målt til 18 procent ved høststart faldende til 12 procent midt på eftermiddagen.

Planteavlen er bærende

"Det er ikke godt i år, for selv om vi har svin, er det planteavlen, der skal bære os igennem," konstaterer Torben Thomsen.

TH Agro har en markplan på i alt 1.000 hektar, inklusiv pasningsaftaler. Høsten af bakkesvingel, engrapgræs, rødsvingel, rajgræs, og vinterbyg er allerede afsluttet. Nu er turen kommer til vinterhvede og derefter skal spinat til frø, maltbyg og vinterraps en tur igennem tærskeværket.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Til bedriften hører en opformeringsbesætning på 500 søer.

Torben Thomsen er første indsender af høstfotos for vinterhvede i konkurrencen "Skyd Høsten Først", og vinder dermed et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi på 800 kr.

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.