Første hvidkløver skårlagt og høstet - udbyttet overrasker
Den økologiske bedrift Mejnerts på Vestsjælland høstede 60 hektar hvidkløver i weekenden. Udbyttet tegner til at blive rigtigt flot.

Med 60 hektar hvidkløver tæt på at være høstklar blev der i sidste uge holdt godt øje med vejrudsigten på den økologiske familiebédrift Mejnerts ved Høng på Vestsjælland.

Med stop for regnvejret tirsdag og en vejrudsigt, der sagde tørvejr de følgende dage, var der lagt i kakkelovnen for hvidkløveren. Afgrøden fik lov at tørre i dagtimerne og blev så skårlagt onsdag nat og torsdag nat.

Lørdag og søndag kom bedriftens to Claas 670ere mejetærskere med pickup skærebord i arbejde i fremragende høstvejr med sol og gode varmegrader.

"Det er gået rigtig godt. Vi var to mand tilbage til at høste i weekenden og fik lidt hjælp af en tredje maskine søndag, så vi kunne nå at blive færdige.

Vi blev færdig i går aftes, og det hele ligger på lager nu", fortæller Kasper Mejnertsen, søn på bedriften og en af weekendens mejetærskerpiloter. 

Frarensningsprocenten ventes at blive i omegnen af 30 procent.

Udbytte: 665 kg råvare pr. hektar

Hvidkløveren er lagt ud i ølands-vårhvede , som sørger for et godt lysindfald og lukker godt af sidst på vækstsæsonen. Kløveren er sået med Cameleon-systemet, der er en kombineret radrenser og såmaskine, med to kg pr. hektar.

Afgrøden har stået på en blanding af JB 3 og 6. Bortset fra nogle tørkepletter har sæsonen været rigtig god med godt timede afpudsninger mod især kamiller, ensartet fremspiring, ensartet frøsætning og fine betingelser for bierne, vurderer Kasper Mejnertsen.

Sorten er den økologiske Abercrest og leveres til DSV Frø.

"Det er første år, vi dyrker Abercrest, og den er lovende og knap så storbladet som Liflex, som vi tidligere har dyrket", fortæller Kasper Mejnertsen.

På de 60 hektar er der høstet 40 tons råvare, altså ca. 665 kg råvare pr. hektar. Den forventede frarensningsprocent er ca. 30. Dermed tegner årets udbytte til at blive ganske fornuftig i forhold til de seneste fem års snit på 380 kg renvare pr. hektar i sorten Liflex. 

På bedriften er der dyrket hvidkløver de seneste ca. 25 år, og der er stor tilfreds med afgrøden. 

Mejnerts markbrug omfatter 1.300 hektar med følgende afgrøder: brødrug, vårhvede, vinterhvede, hvidkløver, raps, kartofler, havre og byg.

De 60 hektar med hvidkløver blev skårlagt onsdag og torsdag nat.

Med det indsendte billede er Kasper Mejnertsen vinder af "Skyd Høsten Først" i kategorien hvidkløver.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2020 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.