Første maltbyg er høstet: Jeg har været meget spændt på proteinprocenten

Henrik Christensen, Svebølle på Vestsjælland, tog hul på årets høst af maltbyg onsdag aften på JB 3-4 jord. Udbyttet rammer et normalår med ca. 60 hkg pr. hektar.

Burbjerggaard ved Svebølle på Sjælland høstede den første vårbyg i går onsdag aften med start kl. halvseks.

To hektar vårbyg på mild jord, JB 3-4, blev klippet ud af bedriftens i alt 20,5 hektar med maltbygsorten RGT Planet, og høsten af vårbyg placeret på bedre jord fortsætter i dag, fortæller fritidslandmand på 27. år, Henrik Christensen.

Han er ejer af Burbjerggaard og har fuldtidsjob som reparatør ved siden af markbruget. I høst får han hjælp af sønnen Casper, der er i lære som landbrugsmaskinmekaniker.

Høster vårbyg en uge tidligere end normalt

På billederne er det Casper Christensen, der er pilot på MF 32 mejetærskeren med 16 fods skærebord, mens Henrik Christensen kører korn fra med en MF 6455 forspændt en Baastrup-vogn. 

Nogle gange er fordelingen af køretøjerne byttet om.

"Normalt begynder vi høsten af maltbyg omkring 1. august, så vi er en uge tidligere på den i år. Det skyldes nok, at jeg har givet afgrøden mindre kvælstof end normalt på grund af en kæmpe efterafgrøde i efteråret og fradraget i kvælstofprognosen samt mangel på nedbør", vurderer Henrik Christensen

Burbjerggaards markbrug består af 28 hektar i alt, hvoraf de 13,5 hektar er forpagtet af Henrik Christensens far. Udover maltbyg dyrkes i år hvede.

Høst af maltbyg på Burbjerggaard onsdag aften. Foto: Casper Christensen.

Udbytte på 60 hkg

De to hektar maltbyg har givet et udbytte på cirka 60 hkg pr. hektar, og det svarer til et normaludbytte for bedriften. Proteinprocenten er målt til tilfredsstillende 10 procent her torsdag morgen og vandprocenten er 13,5.

På grund af sandjorden er kernerne små og spidse, og hollandsk vægt er 64, hvilket er i den lave ende. Maltbyggen tørres i eget plantørreri.

"Jeg var meget spændt på proteinprocenten i år, fordi vi ikke har fået så meget nedbør her i området. Sidste år var proteinprocenten 15 på vores sandjord, så det blev kasseret til svinefoder", siger den vestsjællandske fritidslandmand.

Forfrugten til årets maltbyg er maltbyg, og i efteråret har der stået en solid efterafgrøde bestående af honningurt-byg, som blev pløjet ned i foråret,

Vårbyggen er sået 30. marts med en Nordsten Combi Matic og placeret gødning. I alt er der kun tilført 80 kg N pr. hektar mod normalt 90 hkg.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Alt er sådan set lykkedes, men jeg kunne nu godt have tænkt mig mere nedbør, og så ville udbyttet nok også være lidt højere", mener Henrik Christensen.

En tredjedel af maltbyggen er solgt på kontrakt.

"Det burde nok have været mere, når man ser på markedet. Men det går jo op og ned, så nu må vi se", lyder det med - trods alt - et grin fra Henrik Christensen.

Henrik Christensen er den første til at sende fotos ind til Skyd Høsten Først i kategorien vårbyg, og vinder et gavekort til restaurant Flammen.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver og vårbyg.

Mangler høst: Triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.