Stort markbrug på Lolland høster vinterrug: To gule giganter henter fin kvalitet hjem

I/S Gammeleje på Vestlolland har tirsdag og onsdag høstet vinterrug, og Benjamin Høegh, en af de tre ejere, godkender både udbytte og kvalitet.

Et pænt middeludbytte på 91 hkg pr. hektar mod et flerårsgennemsnit på 89 hkg.

Sådan lyder resultatet målt på brovægten for høsten af 62,5 hektar hybridvinterrug på bedriften I/S Gammeleje på Vestlolland.

Rugen blev høstet tirsdag og onsdag, lidt fremskyndet på grund af begyndende tørke, af bedriftens to store mejetærskere af samme model, New Holland CR 9090. 

Ved høststart var vandprocenten 20, mens den sluttede på 16. 

Kornet blev kørt fra af to vogntræk med henholdsvis en Fendt 724 og en Fendt 939 som trækkraft. 

"Det er et godkendt udbytte, selv om vi før høst håbede lidt på 100 hkg pr. hektar. Vi forventer også, at kvaliteten er i orden til fremavl. Kernerne er fine, selv om de ikke er de største på grund af tørken," fortæller Benjamin Høegh.

Han er medejer af bedriften med sin far Carsten Høegh og faster Charlotte Høegh, og er lige nu hjemme på høstferie fra Aarhus, hvor han mangler et år i at blive uddannet som jordbrugsteknolog.

Hybridrugen er fremavl og er på kontrakt til DLG til en fastlåst pris svarende til akuel hvedepris plus 55 kr. pr. hkg.

Før høst så hybridrugen så lovende ud, at Benjamin Høegh håbede på et udbytte på op mod 100 hkg pr. hektar. 

Sort med relativt korte strå

Benjamin Høegh fortæller, at hybridrugen har haft en god vækstsæon med fin buskning og overvintring.

Først lige før høst blev rugen udfordret og bidt lidt af tørken, for den nedbør, der trods alt faldt i juli, kom for sent til at rette op på afgrøden. 

Forfrugten til rugen har været vinterraps, og afgrøden er sået 2. september i pløjet jord.

Sorten er KWS Tayo, som blandt andet er valgt for sine relativt korte strå og en god sygdomsresistens, mens forholdstallet for udbytte ikke er helt i top.

Den dyrkede sort er KWS Tayo, som er relativt kortstrået.

Imponerende udbytte i 1. års strandsvingel

I/S Gammeleje har en markdrift på i alt 1.380 hektar.

I markplanen i år står 300 hektar sukkerroer, 62,5 hektar vinterrug, 200 hektar vinterraps, 60 hektar rødsvingel og 40 hektar strandsvingel - resten af arealet er fordelt på vårbyg og vinterhvede.

Tidligere på måneden er der høstet 2. års rødsvingel af sorten Corail på roden, og det blev til et fornuftigt udbytte med 1.650 kg råvare pr. hektar. 

1. års strandsvingel af sorten Essential, som var skårlagt, gav meget flotte 2.150 kg råvare pr. hektar.

I dag torsdag er høst af næste afgrøde i gang. Her gælder det vårbyg med en vandprocent på 17 og med udlæg af strandsvingel. Vårbyggen bliver taget tidligt med lidt grønne strå, men modne kerner, for at undgå spild og en uren mark næste sæson.

Rettelse: Ved publicering af artiklen skrev vi fejlagtigt, at I/S Gammeleje dyrker brødrug. Benjamin Høegh har siden oplyst, at rugen er på kontrakt til fremavlskorn, og denne oplysning er nu tilføjet i teksten.

Med de indsendte fotos er Benjamin Høegh vinder af konkurrencen Skyd Høsten Først i kategorien vinterrug. 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd høsten 2021, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.