Første tegn på glyphosat-resistens i agerrævehale

I England har man nu fundet nedsat følsomhed over for glyphosat i agerrævehale.

Engelske forskere har opdaget tidlige tegn på udvikling af resistens i agerrævehale imod ukrudtsmidlet glyphosat. Det fortæller Karen Linddal Pedersen, chefkonsulent i Patriotisk Selskab, som i disse dage deltager i den årlige Cash Crop Conference i Canada, hvor mange lande er repræsenteret.

Resultaterne kommer fra et nyt advarselssystem, udviklet på Rothamsted Research - en af Englands førende forsøgsstationer - hvor målet er at identificere ukrudtspopulationer, der er tæt på at være resistente.

Lederen af undersøgelsen, Dr. David Comont, fortæller:

»Flere engelske agerrævehale-populationer er i risiko for at udvikle resistens over for glyphosat, som ellers er det sidste forsvarsværn mod rævehale-epidemien.

Hvis det ender med resistens, vil det få store konsekvenser for landmænd, forbrugere og miljøet i form af faldende udbytter i afgrøderne og højere priser. Men når det opdages meget tidligt, kan resistens i marken stadig undgås med smartere brug af ukrudtsmidler og andre bekæmpelsesmetoder«.

En tidligere undersøgelse viser, at hvis glyphosat ikke længere virker, vil produktionen af korn og raps falde 10-12 pct., hvilket vil koste over 500 millioner pund om året.

Glyphosat er et af de få ukrudtsmidler, som rævehale ikke allerede er resistent over for. Derfor er de engelske landmænds glyphosat-forbrug otte gange så stor som for 30 år siden. Ifølge dr. Comont er det stigningen i forbruget, der er skyld i begyndende resistens.

»Vi har ikke fundet bevis for et højt resistensniveau over for glyphosat endnu. Men vi fandt, at følsomheden for glyphosat var reduceret i flere populationer. Og det var netop populationer fra de marker, hvor glyphosat har været brugt meget. Så hvis vi fortsætter med det samme forbrug, er det kun et spørgsmål om tid, før der udvikles resistens«.

Kilde: Rothamsted Research

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.