Fald i afgrødepriser på grund af handelskrigen

Handelskrigen mellem USA og Kina er en realitet og som konsekvens er der prisfald i afgrødemarkedet.

Handelskrigen mellem USA og Kina er her til morgen blevet en realitet, og senere på dagen ventes Kina at svare igen med tilsvarende told på amerikanske varer.

Den direkte effekt vil foreløbig være begrænset, da de 34 mia. dollar udgør en meget lille andel af den samlede import og BNP.

Det skriver Jyske Market i fredagens afgrødekommentar.

I USA drejer det sig om 1,2 procen af den samlede amerikanske import og kun 0,2 procent af BNP.

Årsagen til at der alligevel er der stor bevågenhed omkring det, er risikoen for at det eskalerer. Trump har truet Kina med told på varer for over samlet 500 mia. dollar. Et sådan beløb vil begynde at sætte sine aftryk på verdensøkonomien.

Prisfald i afgrødemarkedet

I afgrødemarkedet har den direkte konsekvens af ovenstående været kraftigt faldende priser på sojabønner i Chicago, der har måtte se prisfald på 20 procent den seneste måned.

Skiftet i den globale handel har medført pæn rabat på amerikanske varer, sammenlignet med sydamerikanske varer. FOB-priser indikerer at amerikansk soja henover sommerterminerne i øjeblikket handler med 17 procent rabat til brasilianske varer.

Kinesisk import af bønner ud af Sydamerika kører på den store klinge. Alene i sidste uge købte Kina 19 laster sojabønner i Brasilien, svarende til ca. 1,1 mio. tons. Den totale brasilianske sojabønne-eksport viser for juni en kraftig stigning på 13 procent i forhold til sidste år.

Importstoppet af amerikansk soja vil utvivlsomt få konsekvenser for det kinesiske forbrug når vi nærmer os fjerde kvartal, hvis der ikke findes en løsning. Det kinesiske landbrugsministerium undersøger i samarbejde med eksperter og store animalske producenter, hvordan brugen af sojaskrå kan reduceres.

Den store efterspørgsel på brasiliansk soja betyder sågar, at der rygtes salg af amerikansk soja til Brasilien.

"Vi anbefaler at være påpasselig med at købe soja på den korte bane, mens faldende priser på termin giver en lille fordel på den lange bane. Det faktum at dollars også kan afdækkes billigere på termin, favoriserer yderligere afdækning i danske kroner på den lange afdækning. Forhandles der en løsning på plads, vil det til gengæld sender priserne i vejret på de korte terminer, skriver Jyske Markets.

Hvedepriser i forsat optur

Hvedepriserne fortsatte i går opturen på udbyttebekymringer rundt i Europa og en eurostyrkelse bekymrede ikke markedet. Hveden i Chicago fulgte efter med lidt større stigninger end Matif, men havde også et efterslæb fra dagen før, hvor amerikanerne fejrede Independence Day. De franske hvedekonditioner kategoriseret i god/meget god stand er her til formiddag sat til 73 procent, ét procent point lavere end sidste uge.

Konditionerne tegner dermed et noget divergerende billede, i forhold til sidste uges overraskende nedjustering af de franske udbytter fra Strategie Grains. Agritel ventes torsdag at offentliggøre resultaterne af deres tyske ’Crop Tour’, men vil sandsynligvis bekræfte halvsløje konditioner.

Tyske Landbrugsforeninger estimerede tidligere på ugen den tyske hvedeproduktion til 20,5 mio. tons, mod 24,1 mio. tons i 2017.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.