
- Vi arbejder på, at Farmdroid robotten også kan spotsprøjte mod ukrudt og spotgødske, hvor flydende gødning lægges direkte ud på bladene. I dag er dens primære funktion at så og luge ukrudt - men i foråret vil vi have prototyper, der også kan spotsprøjte og gødske ud at køre i marken, fortæller Jens Vest Warming fra Farmdroid.
Målet er at kunne reducere mængden af sprøjtemidler med 95 procent i forhold til bredsprøjtning.
- Vi har endnu det meste på tegnebrættet. Men planen er, at sprøjtedyserne skal kunne sprøjte helt ind under planterne - helt tæt på dem, hvor vi ikke kan nå med renseren. Og så skal det kombineres med renseren, der tager det ukrudt, der står mellem rækkerne.
Overvejer at sætte kamera på
Farmdroid overvejer at sætte kamera på robotten, for for eksempel at kunne se, om der er spring i rækkerne, så man også kan få luget i hullerne - eller lave udbytteforecast af afgrøden - hvilket sukkerroefabrikkerne gerne vil have.
- Det at vi kender koordinaterne på hver plet i marken, giver os mange fordele. Men skal vi kunne se, om planterne skal have mere gødning - og individuelt give gødning ud fra hvor stor planten er. Og også dosere det så præcist, at det kun er afgrøden der får gavn af det og ikke ukrudtet, ja så kræver det kamera på robotten. Her er satellitbilleder ikke præcise nok, siger Jens Warming.
Vi kigger på andre afgrøder end sukkerroer
Farmdroid har fået en flyvende start de senere år, især hos sukkerroeavlere, hvor mange har investeret i robotten til at så og luge.
- Vi har solgt 300 robotter indtil nu, og har oplevet stor interesse for robotten i Danmark. Vi har især solgt mange til sukkerroeavlere, og det marked i Danmark er nok ikke så meget større nu.
- Så vi kigger ind i nye afgrøder, som vi vil certificere robotten til. For eksempel raps, løg og andre grøntsager. Vi har hidtil lavet 200 frøprøver for at se, om de forskellige plantearter fungerer i robottens såsystem. Og det er nemt at gå fra en afgrøde til en anden, da man bare skal skifte såskive, fortæller Jens Warming.
Deres målgruppe er ikke kun økologer, som det primært startede med - men også konventionelle landmænd som de allerede har en del kunder af.
Relaterede artikler
Kommentarer