Faste kørespor giver pote i øko-grøntsager
Med faste kørespor stiger udbytter pænt i øko-grønsagsafgrøder, viser forsøg fra 2013-2016.

Faste kørespor er ikke kun en god idé i de store landbrugsafgrøder - det samme gælder for økologiske grøntsager. Det viser forsøg på to økologiske grønsagsbedrifter fra 2013-2016 udført i projektet Økologi i Sporet, skriver Gartneritidende.

På bedriften Skiftekær med lerjord omfattede forsøget et femårigt pløjefrit sædskifte med rødkløver - hvidkål - kartoffel - vintervikke - rødbede og hokkaido

På bedriften Vostrup med sandjord omfattede forsøget et femårigt sædskifte med kløvergræs - gulerod - kartoffel - rødbede - hokkaido.

Højere udbytter og bedre rodvækst

På Skiftekær i 2015 var udbyttet højere med fastekørespor end tilfældig kørsel i hvidkål, kartofler og rødbede. I 2016 var der tendens til højere udbytte med faste kørespor i hokkaido, mens der ikke var forskel i kartofler og rødbede.

På Vostrup i 2015 gav behandlingerne lige store udbytter i rødbede.

På Skiftekær gav faste kørspor flere rødder i hvidkål, kartofler (2015), rødbede (2016) og hokkaido, mens der var uafgjort mellem behandlingene i rødbede (2015) og kartoffel (2016).

På Vostrup gav faste kørespor lige så stor eller større rodvækst som tilfældig kørsel.

Tilgængeligheden af N var den samme eller højere i faste kørespor.

Grønsagsudbytterne i 2015 var 27-70 procent højere ved faste kørespor fremfor tilfældig kørsel. Fem af de syv afgrøder havde flere rødder med fastekørespor, især i den dybe rodzone. Faste kørespor øgede N-tilgængeligheden i foråret

Sammenfattende giver systemet med fast kørespor en mere robust drift, lyder konklusionen.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.