Fem råd om at forebygge resistens mod ukrudtsmidler
Mekanisk bekæmpelse og skift mellem ukrudstmidler med forsekellige virkemekanismer er med til at forebygge, at ukrudt bliver resistent mod sprøjtemidlerne.

Det kan være fristende at sprøjte markerne mod ukrudt med de nemmeste og billigste løsninger, som måske endda også har det laveste belastningsindeks. Det er bare ikke særlig klogt, for hvis man ikke tænker risikoen for resistens ind i strategien, risikerer man, at ukrudtsarter, der er resistente over for visse typer udkrudtsmidler, kommer snigende ind på bedriften uden at man opdager det.

Og så kan det blive en langt mere kostbar affære at bekæmpe ukrudtet.

Betragt resistent rajgræs og rævehale som flyvehavreMark Torsdag 27. september 2018 · 00:00

Derfor kan det være en god ide at kigge på det inspirationsark, Seges har lavet med henblik på at forebygge resistens, og som kan hentes på LandbrugInfo.

Her kommer fem gode råd fra Skejby

  1. Et sædskifte med flere forskellige afgrøder forebygger ensidig opformering af ukrudtsarter, og giver de bedste muligheder for at bruge midler med forskellig virkemekanisme. Det har særlige stor effekt, at der er både vinter- og vårafgrøder i sædskiftet.
  2. Giv ukrudtet så stor konkurrence fra afgrøderne som muligt. Derfor er en god etablering af afgrøden vigtig. Så ikke vintersæd tidligt, hvis du har meget græsukrudt, og vælg en sort som yder ukrudtet god konkurrence.
  3. Brug midler med forskellig virkemekanisme i blanding eller på skift i de forskellige afgrøder. Så undgår du, at ukrudtsbestanden påvirkes i én bestemt retning.
  4. Brug mekanisk bekæmpelse, hvis det er muligt.
  5. Der er størst risiko for udvikling af ALS- og ACCase-resistens (virkningsklasse B og A). Brug derfor en effektiv dosis af et middel med en anden virkemekanisme i sekvens eller som blandingspartner, når det er muligt.

lft

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.