Fire af 10 vandingsmaskiner i sving: Vi vander hvede og frøgræs på højtryk

Vandingsmaskinerne er sendt på arbejde på sandjorden, blandt andet hos Svend Højbjerg ved Grindsted. På lerjord begrænser de tørre forhold allerede nu væksten i nogle afgrøder.

Det er for tidligt at skabe panikstemning. Men det er en helt ekstremt tidlig tørke, der har ramt stort set hele landet.

De tørre forhold giver specielt problemer i raps, vintersæd, græs og andre afgrøder med en stor bladmasse. For generelt gælder, at jo større bladmasse, jo større fordampning.

I de vårsåede er fordampningen endnu lav. Men helt usædvanligt er mange kartoffelavlere også bekymrede for de tørre forhold. Det skyldes, at det er så godt som umuligt at vande kammene op, hvis kartoflerne bliver lagt i tør jord.

Stort vandunderskud

Helt generelt siger man, at afgrødernes vækst bliver hæmmet, når jordens rodzonekapacitet er halveret. Det er den mange steder og ret overraskende på flere jordtyper.

På sandjord med en rodzonekapacitet på 60 mm er der raps- og græsmarker, hvor vandunderskuddet er helt oppe på 55 mm. Det er ekstremt for årstiden.

Det er også ret ekstremt, at væksten i vinterraps på JB 4 allerede nu kan være begrænset af de tørre forhold. Man tager nemlig udgangspunkt i, at en JB4 jord med sand i undergrunden typisk har en rodzonekapacitet på ca. 120 mm.

I rapsmarkerne er vandunderskuddet lige nu på ca. 70-80 mm. Det vil sige, at over halvdelen af jordens rodzonekapacitet er fordampet, og at afgrødernes vækst derfor begrænses, hvis de tørre forhold fortsætter.

Har prøvet det før

Hos Svend Højberg fra Donslund syd for Grindsted er tidlig vanding ikke usædvanlig.

»Vi vander vinterhvede og frøgræs på højtryk. Vi har ikke raps, da det passer dårligt i sædskifte med kartofler - ellers skulle vi også vande rapsen«, siger Svend Højberg.

Han kan vande 240 af sine 270 hektar. Lige nu er det dog kun fire af de i alt ti vandingsmaskiner, der er sat på arbejde i marken.

Ligesom mange andre landmænd på sandjord er han spændt på, om han får godkendt alle de ansøgninger, som han har sendt til kommunen, for at få udvidet sine vandingstilladelser fra de forskellige boringer fra 1.000 til 1.500 kubikmeter vand pr. hektar.

»Jeg håber virkelig ikke, at vi får brug for det. Sidste sommer var virkelig sej at komme igennem. Forhåbentlig bliver det ikke lige så slemt i år.

Men det er vigtigt, at være med fra start. Hvis afgrøderne mangler vand, kan man ikke indhente det forsømte ved at hælde mere vand på senere på vækstsæsonen. Så er skaden sket«, siger Svend Højberg.

Faktaboks

Vand og jord

  • Jordens rodzonekapacitet er et udtryk for, hvor mange mm vand jorden kan tilbageholde i rodzonen - og som er tilgængeligt for planterne.
  • På JB1 regner man med en rodzonekapacitet på 50-70 mm. På JB 4 med sandet underjord er den ca. 115, mens den på JB 6 kan variere meget fra ca. 170 til langt over 200 mm.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.