
Teknologisk Institut er i gang med at udvikle flådestyring, hvor flere eller mange små robotter arbejder på samme mark.
- Der er rigtig god økonomi i at erstatte en stor traktor med flere små robotter - eller for eksempel 2-3 store traktorer med 10 små robotter. Det er meget billigere, blandt andet fordi en mand sagtens kan overvåge fire robotter eller flere, fortæller Thomas Nitschke fra Teknologisk Institut.
Kræver at de kan snakke sammen og samarbejde
Han tilføjer, at det selvfølgelig kræver, at de små robotter kan køre autonomt i marken - altså selvkørende og førerløst. Og at de kan samarbejde med hinanden.
- De små robotter skal kunne snakke sammen. Og måske også kunne agere sammen med en enkelt stor traktor i marken. For de små robotter og de store maskiner kan sagtens supplere hinanden og kombineres i samme mark, siger Thomas Nitschke.
Ikke klar endnu
Udviklingen af flådestyring af små robotter indgår i et nyt projekt, som Teknologisk deltager i.
- Vi er endnu ikke så langt i projektet, så vi er ikke i mål med udviklingen af flådestyring af en flok små robotter endnu. Teknologien er ikke tilgængelig endnu. Der er mange børnesygdomme i robotter, så det tager tid at få udviklet et velfungerende system. Men vi arbejder på det, siger Thomas Nitschke.
Er for følsomme
En anden ting de arbejder med på Teknologisk Institut er at styre og kontrollere robottens alarmer, som ofte er lidt for følsomme.
- I dag stopper robotten for det mindste, fordi alarmen går i gang. Det skyldes, at sikkerheden har været prioriteret højt - man har ikke taget nogen chancer. Men det forstyrrer kørslen og arbejdet, når de stopper hele tiden uden god grund. De har simpelthen været for følsomme. Det kæmper man også med i førerløse biler. Og det skal vi have reguleret i markrobotterne, så de kun stopper, når der virkelig er fare på færde, siger Thomas Nitschke.
Relaterede artikler
Kommentarer