Flere kartofler på danske marker - men færre er spisekartofler

Det danske areal med kartofler har vist stigende tendens over de senere år. Spisekartoflen taber terræn, og i stedet dominerer dyrkningen af kartofler til kartoffelmel. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

I de gode gamle dage bød efterårsferien på kartoffelopgravning i den våde og oktober-kolde jord. I dag har de fleste familier erstattet turen i marken med kastanjedyr og biografture.

Og mens spisekartoflen har mistet sin centrale plads i ferien, har den også tabt terræn på markerne til en helt anden slags kartoffel.

To tredjedele er stivelseskartofler

Tæt på to tredjedele af kartoflerne er nemlig stivelseskartofler, der ender som kartoffelmel.

Kartoffelmelet bruges til alt fra slik, piller, papir og adskillige fødevarer. Og faktisk er arealet med kartofler til kartoffelmel steget markant de seneste år. Siden 2015 er er arealet vokset med 49 procent.

"Selvom appetitten på danske spisekartofler ser ud til at være vigende, så har selve stivelsen i kartofler vist sig at være en nyttig ingrediens i en bred vifte af produkter. På den måde beholder kartoflen sin position som en central afgrøde i dansk landbrug, siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Faktisk er det kun 13 procent af kartoffelarealet, hvor der bliver dyrket spisekartofler i dag. Og arealet med spisekartofler er skrumpet med 24 procent siden 2015.

Flere kartofler til chips

Selvom der dyrkes færre kartofler til middagsbordet, formår kartoflen ad andre snedige veje at blive en del af danskernes efterårsferie.

Dyrkningen af kartofler til chips og pomfritter breder sig nemlig over fire ikke uvæsentlige procent af det samlede kartoffelareal.

Det samlede areal til kartoffeldyrkning er et område større end Falster. Lægger man alle typer af kartoffelmarker sammen, så er arealet vokset med 31 procent siden 2015 og frem til 2021 - dog har der været et mindre fald i arealet fra 2020 til 2021.

 

Tabel 1. Udvikling i kartoffelareal fordelt på anvendelse


Kartoffeltype    Areal i 2015 (hektar)    Areal i 2021 (hektar)    Udvikling i procent
   
Spisekartofler            9.420                              7.194                            -24   
Stivelseskartofler    23.659                           35.157                             49   
Øvrige                           9.815                             13.821                             41   
I alt                               42.894                            56.172                             31   

Faktaboks

Her bliver der dyrket flest spisekartofler

Kommune og areal i hektar

  • Billund: 713,2
  • Odsherred: 696,5
  • Samsø: 502,4
  • Jammerbugt: 495,1
  • Frederikssund: 356,7

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.