Flere landmænd har kørt vandslangerne frem: "Tidligste vanding i 30 år"
At DMI melder om usædvanlig tidlig tørke begynder man nu at kunne se rundt omkring på markerne, og flere landmænd har nu startet vandingssæsonen.

Det er usædvanligt tørt i Danmark så tidligt i april, og det er som sædvanligt ekstra tørt på Djursland.

Allerede nu begynder landmændene at melde, at de kan ane tørkepletter i eksempelvis deres raps. Og det er tidligt - aldrig før har formand for Djursland Landboforening, Carsten kløcher, set vandingssæsonen starte så tidligt.

Kort efter at han i fredags havde læst på landbrugsavisen.dk, at vandingsmakinerne endnu stod pakket sammen hos LandboForeningen Midtjylland og Landbo Limfjord, kørte han forbi de to første vandingsmaskiner, der var igang på markerne på Djursland.

"Det er godt nok altid lidt mere tørt på Djursland end andre steder, men det her er godt nok meget tidligt. Jeg har været med i 30 år, og jeg kan ikke huske, at vi nogen sinde før er begyndt at vande så tidligt", siger Carsten Kløcher, chef for planteavl ved Djursland Landboforening.

Mangler 35 milimeter

At det er tørt mærker man også andre steder i landet. Til artiklen fra i fredags er der kommet flere kommentarer, blandt andet fra Bjarne Frost fra Tarm, der allerede den 8. april startede med at vande raps. Han kan se et underskud på 25 - 30 milimeter i vandingsregnskabet for raps og græsfrø. 

Også Rene Rasmussen startede vandingen af raps omkring Viborg søndag, og Jens Veng Pedersen har set de første vande vinterbyg nær Kruså.

Hos Christoffer Sunesen, der er driftsleder på en bedrift med malkekvæg i Himmerland. Her startede mand også vandingen af bedriftens 120 hektar græs søndag. Godt en måned før end sidste år.

"Når vi kører over græsmarkerne støver de - og så er de tørre. Så vi besluttede at køre vandingsmaskinerne frem og komme noget vand på, måske i 14 dage. Men nu kommer vi nok til at vande resten af sommeren, de skal i hvert fald køre, indtil der kommer en 35 - 40 mm vand", siger Christoffer Sunesen, der kalder sidste års tørke for et katastrofeår.

"Så nu må vi se, om vi kan komme lidt foran med vandingen og forhindre lidt af skaderne", fortsætter han.

Aner tørkeskader

På Djursland begynder man som regel vandingen den sidste uge i april. Men sidste år startede man først midt i maj, og Carsten Kløcher fra Djursland Landboforening vurderer derfor, at vandingsæsonen er startet godt en måned før i år.

"Man begynder de mest tørre steder at kunne se tørkeskader og aftegninger i eksempelvis rapsen. Når man bliver nødt til at starte med at vande allerede nu, er der godt nok længe til høst", siger Carsten Kløcher.

Han melder, at på Djursland er det blandt andet vinterbyg, vinterraps og gulerødder man vander.

Usædvanlig tørke i Danmark

Selvom marts var sjaskvåd, er jorden meget hurtigt blevet tør. Tørkeindekset, som DMI beregner er allerede rekordhøjt så tidligt på sæsonen.

Tørkeindekset er et mål for, hvor stor risikoen er for, at et område er tørt - eller bliver det. Allerede nu ligger det for april på 4, hvilket betyder 'lav risiko for tørke'. Ikke noget der umiddelbart lyder foruroligende, men et så højt tal så tidligt på sæsonen, er et udtryk for, at det kan gå hen og blive meget tørt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.